Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Staten selger alle aksjer i SAS

Statens gjenværende aksjer i flyselskapet tilsvarer 9,88 prosent av alle SAS-aksjene.

SAS: Den norske stat selger alle resterende aksjer i SAS, melder Nærings- og fiskeridepartementet tirsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SAS: Den norske stat selger alle resterende aksjer i SAS, melder Nærings- og fiskeridepartementet tirsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske stat ved Nærings- og fiskeridepartementet lanserer salg av sine 37 800 000 aksjer i SAS, opplyser departementet tirsdag ettermiddag.

Staten selger sin resterende andel i SAS, etter at den har solgt seg gradvis ned i selskapet, skriver Dagens Næringsliv.

- Den norske stats eierskap i SAS har bare vært forretningsmessig. Følgelig er det ikke forventet at selskapet vil gjøre strategiske eller operasjonelle endringer som følge av Transaksjonen, heter det i meldingen.

9,88 prosent

Ifølge E24 besitter staten aksjer tilsvarer omtrent 9,88 prosent av det totale antallet ordinære aksjer i selskapet.

Stortinget har fornyet fullmakten til å selge aksjer flere ganger, sist i nasjonalbudsjettet for 2018. Staten har også solgt aksjer i SAS tidligere og vil etter dette nedsalget ikke lenger eie aksjer i flyselskapet.

Ifølge departementet er minimumsordren satt til det antallet aksjer som tilsvarer en samlet kjøpesum i svenske kroner tilsvarende 100.000 euro. Salget vil bli rettet mot institusjonelle investorer.

Staten har engasjert Nordea, Pareto og UBS som tilretteleggere for salget.

Ikke langsiktig eier

- Regjeringen har lenge vært tydelig på at staten ikke er langsiktig eier av SAS. Stortinget har i flere omganger gitt regjeringen fullmakt til å selge seg ut av selskapet. Den fullmakten planlegger vi nå å benytte oss av, skriver næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en epost til NTB.

NÆRINGSMINISTER: Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NÆRINGSMINISTER: Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Han ønsker ikke å si noe om grunnen til at staten vil selge aksjene akkurat nå.

- Fordi prosessen pågår nå, kan vi ikke kommentere saken utover det som kommer fram i børsmeldingen, sier næringsministeren.

Ifølge NTB ble SAS-aksjen omsatt for 16,45 kroner da Oslo Børs stengte tirsdag. Statens eierandel er dermed verdt drøyt 620 millioner kroner. Aksjekursen har falt siden oktober i fjor, da den lå på drøyt 26 kroner.

Ikke overrasket

Per Olaf Lundteigen, stortingsrepresentant for Sp, er ikke helt overrasket over at Norge nå selger seg helt ut.

- Dette er jo en politikk som Høyre har ønsket å gjennomføre i regjering, sier Lundteigen til Dagbladet.

Sp-veteranen er prinsipielt imot at Norge selger seg ut; han mener mangel på statlig eierskap kan gi et dårligere flytilbud innenriks i landet.

- Fly som transportmiddel er veldig viktig i Norge, SAS er et veldig viktig selskap for innenrikstrafikken, og blant annet samspillet mellom SAS og Widerøe har vært veldig sentralt, sier Lundteigen.

FLYTILBUD: Senterparitets Per Olav Lundteigen mener at salget av SAS-aksjer kan gi et dårligere flytilbud innenriks. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FLYTILBUD: Senterparitets Per Olav Lundteigen mener at salget av SAS-aksjer kan gi et dårligere flytilbud innenriks. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Den svenske staten solgte seg ned samtidig som Norge i 2016, og har varslet at de også på sikt vil selge seg helt ut. Men ingen melding er kommet om noe slikt dag.

- Jeg forventer at den norske regjeringen samarbeider med den svenske om salg. Dersom det ikke er tilfelle, vil det være veldig uheldig, sier Sp-politikeren.

Han har forståelse for at eierskap i et stort flyselskap kan være en belastning for staten.

- Det er ikke bare enkelt, det er en veldig krevende bransje. Men nå som også Norwegian er på salg, kan vi bli sittende igjen uten statlig eierskap i noe flyselskap - i motsetning til Island og Finland, sier Per Olaf Lundteigen.

Potensiell kjøper

Eierskapet i SAS er fordelt mellom de skandinaviske statene og private aktører, ifølge Dagens Næringsliv. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs forteller til NTB at Danmark er en potensiell kjøper.

Danmark har lenge vært interessert i å styrke sitt eierskap i SAS, sier flyanalytikeren.

- Det henger sammen med at den danske staten kontrollerer mesteparten av Københavns lufthavn Kastrup. Jeg tror de er interessert i å få et grep om SAS for å sikre at flyselskapet blir en langsiktig og stor aktør på Kastrup, sier Elnæs.

Selv ble han litt overrasket da nyheten om salget kom tirsdag kveld.

- Jeg ble litt overrasket over timingen. Men det kan jo være at det finnes en kjøper i markedet nå. SAS har jo kommet langt i å komme på rett kurs. Dermed kan interessen blant investorene være større, sier Elnæs.

Gradvis nedsalg

Trond Giske var næringsminister da Stortinget første gang ga den norske regjeringen fullmakt til å selge SAS, i 2011.

- Et salg bare for å selge seg ned var aldri aktuelt for oss. Det er ikke et spørsmål om salg, men om hvem man selger til, sa Giske til NTB i 2016.

Dette året kvittet den norske stat seg med 9,2 millioner aksjer til en verdi av 132 millioner kroner i det skandinaviske flyselskapet.

- Regjeringen har vært klar på at selskapet vil være tjent med andre eiere enn den norske stat, og transaksjonen bidrar til dette, sa daværende næringsminister Monica Mæland (H) den gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media