Staten skal straffe rasist-bedrifter

Bedrifter som diskriminerer innvandrere, skal i fremtiden miste kontrakter med staten. Tiltaket skal få flere private bedrifter til å ansette personer med innvandrerbakgrunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trusselen om at rasisme skal koste bedriftene statlige oppdrag er ett av tiltakene i regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering, som legges fram mandag formiddag.

- Det viktigste er å sørge for at det har en større kostnad å ha en diskriminerende politikk, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H) til NRK.

- Hvis en bedrift som har en kontrakt med staten, blir dømt for rasisme i en eller annen form, vil vi ha mulighet til å si opp kontrakten, sier Solberg.

NHO-direktør Helge Fredriksen er skeptisk til forslaget.

- Vi har tross alt et system i Norge som sier at når man er dømt så har man fått sin straff. Hvis man også skal dømmes en gang til, ved å miste leveranser til det offentlige, blir det en form for dobbel straff, mener han.

- Antallet innvandrere som jobber i det norske næringsliv er nesten fordoblet i løpet av fem år. For visse grupper er det vanskelig å få jobb, men vi tror vi kommer raskest fram ved å jobbe med positive virkemidler som motivasjon, sier Fredriksen.

(NTB)