NOAS fikk staten til å gi opphold til 55 voksne og 46 barn

Staten snudde i drøyt 100 saker

I deler av fjoråret måtte «Adam» leve i skjul i frykt for å bli kastet ut av landet. Så skiftet myndighetene mening.

SOM Å BLI FØDT PÅ NYTT: Irakiske «Adam» er klar til å starte et nytt liv i Norge. Her er han fotografert utenfor Oslo City i sentrum av hovedstaden. Foto: Torun Støbakk / Dagbladet
SOM Å BLI FØDT PÅ NYTT: Irakiske «Adam» er klar til å starte et nytt liv i Norge. Her er han fotografert utenfor Oslo City i sentrum av hovedstaden. Foto: Torun Støbakk / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor fikk Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) norske myndigheter til å snu i 101 saker, slik at 55 voksne og 46 barn fikk opphold i Norge likevel.

Det er 50 prosent av de 203 omgjøringssakene organisasjonen fikk svar på fra Utlendingsnemnda (UNE) i 2017, viser en opptelling organisasjonen har gjort.

- Dette viser at det gjøres utilstrekkelig behandling av saker eller feil i forvaltningen, og understreker hvor viktig det er å ha tilgang til uavhengig rettshjelp i tillegg. 100 personer ville ellers ikke fått det oppholdet de har rett på, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i organisasjonen.

En av dem som kan takke NOAS for sitt nye liv er irakiske «Adam», som fikk endelig svar på sin asylsøknad i oktober i 2017, nøyaktig to år etter at han først søkte.

TROR MØTE HJALP: Irakiske «Adam» tror det hjalp at han fikk møte saksbehandlere i UNE ansikt til ansikt. Her er han fotografert utenfor Oslo City i sentrum av hovedstaden. Foto: Torun Støbakk / Dagbladet
TROR MØTE HJALP: Irakiske «Adam» tror det hjalp at han fikk møte saksbehandlere i UNE ansikt til ansikt. Her er han fotografert utenfor Oslo City i sentrum av hovedstaden. Foto: Torun Støbakk / Dagbladet Vis mer

Han har hele tida hevdet at irakiske myndigheter og milits er ute etter ham av personlige årsaker.

Snudde

Nå har norske myndigheter endelig trodd historien - etter å først ha gitt ham flere avslag og ordre om å reise fra landet.

- Det føltes som å bli født på nytt. Jeg hadde ikke trodd det, sier irakeren, som vil holde identiteten sin skjult av sikkerhetshensyn.

I noen måneder av fjoråret skal han ha levd skjult for å unndra seg politiet fram til UNE bestemte seg for å la ham bli i landet, mens de behandlet omgjøringsbegjæringen fra NOAS.

- Jeg skiftet ikke argumentasjon, og har vært helt ærlig med dem hele veien. Forskjellen er at NOAS, i tillegg til mine personlige forhold, argumentert med den generelle situasjonen mellom sunni- og sjiamuslimer i Irak, som man egentlig skulle tro at de uansett ville ta med i vurderingen. Jeg tror også det hjalp at jeg fikk forklare meg til dem ansikt til ansikt, sier irakeren, som nå gjør seg klar til å starte sitt nye liv i Oslo.

Ulike grunner

Dagbladet har vært i kontakt med den aktuelle saksbehandleren i NOAS, Marek Linha, som bekrefter historien til «Adam».

HØY PROSENT: Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), mener statistikken viser at det er behov for NOAS.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HØY PROSENT: Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), mener statistikken viser at det er behov for NOAS. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det er ifølge organisasjonen ulike grunner til at UNE har vært nødt til å snu, men fellesnevneren er at behandlingen ikke har vært god nok i første omgang.

- I noen tilfeller kan det ha kommet fram ny informasjon, regelverk kan ha blitt endret, situasjonen kan ha utviklet seg for dem det gjelder, eller vi lykkes i å utdype informasjon som ikke er kommet godt nok fram tidligere. Vi har også sett i noen sammenhenger at UNE bruker standardiserte vurderinger som ikke fanger opp enkeltsaker godt nok, sier generalsekretær Austenå, som mener den høye omgjøringsprosenten NOAS har oppnådd i UNE viser at det er behov for en uavhengig rettsikkerhetsorganisasjon som NOAS.

Rettshjelporganisasjonen har i år et budsjett på 3,7 millioner, men regjeringen ønsket opprinnelig å kutte beløpet til 2,6 millioner i budsjettforhandlingene før jul.

En samlet opposisjon sørget da for å stanse kuttet, som regjeringen har prøvd å få gjennomslag for i flere år

Lavere i snitt

UNE fikk i fjor inn 1582 såkalte omgjøringsanmodninger, og snudde i totalt 17 prosent av sakene.

Det opplyser UNE til Dagbladet.

Omgjøringsprosenten er altså høyere for sakene NOAS involverer seg i, enn den er totalt.

- Det er helt vanlig at vi i en del saker endrer vedtakene og det er flere grunner til det, slik NOAS også påpeker. Det kan være at vi får ny informasjon i sakene, at regelverket har blitt endret eller at sakene endrer seg ettersom tiden går, skriver fungerende seksjonssjef Arild Hjelmervik i UNE i en epost til Dagbladet.

Han sier det kan være gode grunner til å snu i saker som involverer barn, slik cirka halvparten av NOAS-sakene gjør.

- Det at asylsøkere kan be UNE om at vi ser på saken på nytt, er en viktig del av rettssikkerheten på utlendingsfeltet, skriver Hjelmervik.