Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Staten sparer store summer på kontantstøtte

Barnehageplass for en ettåring koster staten tre ganger så mye som regjeringens nye kontantstøtte.

POPULÆR: Barnehageplass for en ettåring koster staten tre ganger så mye som regjeringens nye kontantstøtte. Illustrasjonsfoto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
POPULÆR: Barnehageplass for en ettåring koster staten tre ganger så mye som regjeringens nye kontantstøtte. Illustrasjonsfoto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser Kunnskapsdepartementets beregninger.

En heldagsplass for en ettåring vil neste år koste det offentlige i overkant av 201.000 kroner i driftsutgifter. Kontantstøtten for en ettåring settes neste år opp til 6.000 kroner, og utbetales i elleve måneder.

Differansen mellom kostnaden for heltids barnehageplass og kontantstøtte blir dermed cirka 135.000 kroner, skriver Aftenposten.

Regnestykket har endret seg mye siden kontantstøtten første gang ble innført i 1997. Da ble ordningen sett på som en kostbar reform, siden penger ble gitt til mange foreldre som uansett ikke fikk barnehageplass.

Den gang betalte foreldrene en mye større andel av en barnehageplass enn i dag. Foreldrenes andel har imidlertid sunket etter innføringen av makspris. Samtidig har det offentliges andel vokst.

Økning i tomtepriser og lønnsvekst bidrar også til å forklare prisveksten på en barnehageplass.

Forsker Tone Fløtten i forskningsstiftelsen Fafo mener kontantstøtten neppe er noen smart sparemåte på sikt.

- Kontantstøtta får en positiv effekt på familieøkonomien det eller de årene man mottatt kontantstøtte. Den har neppe noen positiv langsiktig effekt, sier Fløtten som i 2009 var medlem i Fordelingsutvalget som foreslo gradvis avvikling av kontantstøtten.

Begrunnelsen var at kontantstøtten var en av faktorene som bidro til at foreldre med lav inntekt og utdanning etterspør barnehage i mindre grad enn andre.

- Dette betyr at mange av barna som kan ha stort læringsmessig utbytte av å gå i barnehage, ikke gjør det, påpekte utvalget.

(NTB)