- Staten stjal min far

Hvor mye er egentlig en far verdt? For barnehjemsgutten Espen Punswick (45) er dette bare ett av flere spørsmål han håper blir besvart når han nå går til erstatningssak mot staten - som han mener har frarøvet ham retten til å ha en far og farsfamilie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag starter den helt spesielle rettssaken i Oslo byrett.

I nesten 40 år har Espen Punswick (45) levd uten kontakt med sin amerikanske far og hans familie til tross for at farskapet er fastslått ved dom i 1957.

Nå har Espen stevnet Barne- og familiedepartementet inn for retten fordi han mener norske myndigheters passivitet har fratatt ham retten til å vokse opp med en far.
- Mitt erstatningskrav gjelder fra jeg ble født i 1953 og fram til i dag. Slik jeg ser det har ikke norske myndigheter gjort det de kunne for at farskapsdommen på 50-tallet ble gjort rettskraftig også i USA. Dermed har de i prinsippet tatt fra meg retten til å ha en far i alle disse årene, sier Espen Punswick til Dagbladet.

Verdifull far

Ifølge prosessfullmektig Morten Johanssen, som representerer Espen Punswick, er det første gang staten blir krevd erstatning for å ha fratatt et barn kontakt med sin far på denne måten. Punswick krever erstatning for lidt tap, framtidig tap og ikke-økonomisk skade begrenset oppad til tre millioner kroner for i prinsippet å ha vokst opp foreldreløs på ulike barnehjem i Norge uten å ha kontakt med sin amerikanske far og hans familie.

- Saken er både prinsipiell og viktig. Hovedspørsmålet blir: Hva slags verdi har egentlig en far, og hvor mye er han verdt? sier Johanssen.

Foreldreløs

For Espen Punswick finnes det ingen pengesum som kan rette opp den uretten han føler seg utsatt for. Oslomannen, som er et resultat av en het romanse mellom en norsk aupair og en amerikansk soldat gjennom noen Paris-måneder i 1952, har i realiteten vokst opp foreldreløs etter at hans mor ble fratatt foreldreretten da Espen var to år og hans biologiske far aldri ble gjort kjent med farskapsdommen fra 1957.

- Norske myndigheter gjorde ingenting for at dommen ble rettskraftig i USA eller for at det skulle bli etablert et forhold mellom min far og meg. I prinsippet har de fratatt meg retten til en far, og det mener jeg de nå må betale for, sier Espen Punswick til Dagbladet.
Det har vært en lang og ensom kamp for oslomannen. Med god hjelp fra Frelsesarmeen, eget pågangsmot og etterforskning fant han til slutt sin egen familie i USA. For ti år siden møttes de for første gang. Faren benektet først farskapet, men etter at det ble børstet støv av den gamle dommen fra 1957 og en fersk DNA-test bekreftet slektskapet, måtte amerikaneren vedkjenne seg sønnen.