Staten tar utgiftene til kugalskapskontroll av slakt

Utgiftene til kugalskapskontroll av storfeslakt skal betales av staten, men økte ftrutgifter i forbindelse med beinmelforbudet må forbrukerne ta sin del av i form av høyere kjøttpriser, mener landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag møtte han representanter for flere forbruker- og miljøvernorganisasjoner for å drøfte kostnadene i forbindelse med kugalskapstiltakene i Norge. Men han kunne fremdeles ikke si hvor store merkostnadene blir for de tiltakene myndighetene nå setter i verk etter at EU har vedtatt å forsterke kontrollen med storfeslakt og forbudt bruk av beinmel i husdyrftr i et halvt år.

Det er ikke urimelig at forbrukerne tar sin del av kostnadene for trygg mat, understreker landbruksministeren.

- Dette var det også forståelse for hos organisasjonene, sa Hanssen etter møtet. De økte ftrutgiftene vil være det sentrale temaet i de ekstra jordbruksforhandlingene som staten, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag begynner til uka.

Betaler nok

Det var onsdag at Hanssen varslet høyere kjøttpriser fra nyttår på grunn av strengere kontroll for å hindre spredning av kugalskap. Utspillet kom etter at Bondelaget og Småbrukarlaget ba om nye jordbruksforhandlinger fordi de ikke vil at bøndene skal betale det tiltakene kommer til å koste.

- Jeg synes det skulle være en selvfølge at maten er trygg, og jeg mener at vi betaler nok for kjøtt i Norge slik det er i dag, sier leder i Norges Kvinne- Familieforbund, Elisabeth Rusdal. Hun tar avstand fra at regningen i denne saken kastes over på forbrukerne og produsentene.

- Vi har sagt at vi ikke godtar en prisoppgang på kjøtt. Dette er det offentliges ansvar, sier Rusdal til NTB, men synes likevel det er positivt at forbrukerne ikke skal betale for den økte kontrollen.

På spørsmål om ikke hun kan godta en viss prisoppgang når matmomsen reduseres, sier hun at virkningen av redusert matmoms dermed blir mindre.

- Da er vi tilbake til på nullpunktet, sier Rusdal.

Bøllekurs

- Vi har rett til å vite hvor kjøttet vi spiser, kommer fra. Om folk synes det er for tøft å spørre hvor kjøttet kommer fra når de er på restaurant, bør de begynne på bøllekurs, sier Sem til NTB.

Senterpartiets leder, Odd Roger Enoksen, er enig i at forbrukerne må betale deler av kontrolltiltakene for å hindre kugalskap.

- Jeg tror at folk flest er villige til å betale for å være sikre på at maten er trygg å spise, og for at vi her i Norge fortsatt skal produsere mat som ikke er smittet av ulike sykdommer, sier Enoksen til NRK. Han sier at prisøkningene vil bli marginale.

(NTB-Arnt Folgerø)