Staten tilbyr 9000 kroner

Statens tilbud til bøndene i årets jordbruksforhandlinger innebærer en inntektsøkning per årsverk på 9 000 kroner i år sammenlignet med i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Av beløpet på 9000 kroner er 6000 kroner tillegg i år, mens 3000 kroner utgjøres av overhenget fra i fjor. Dette er halvparten av den inntektsøkningen på 17 800 kroner som jordbruksorganisasjonene la fram som krav for ei uke siden. Men tilbudet innebærer likevel et inntektstillegg i år på vel 7 prosent, opplyser statens forhandlingsleder, departementsråd Per Harald Grue.

Grue sier at tilbudet vil gi bøndene i år en inntektsutvikling på linje med andre grupper. Dessuten sørger tilbudet for at bøndene får et tillegg som er med på å tette inntektsgapet mellom dem og andre yrkesgrupper, ifølge statens forhandlingsleder.

Dårligere enn ventet

Lederen i Norges Bondelag, Kirsten Indgjerd Værdal, sier at tilbudet fra staten er dårligere enn forventet.

I alt er statens tilbud til bøndene på 900 millioner kroner i økte inntekter. Av dette beløpet skal 750 millioner kroner bevilges som tilskudd over statsbudsjettet, mens bøndene skal få de resterende 150 millioner kronene i form av økte priser for sine produkter.

Denne prisøkningen vil få ubetydelig innvirkning på matvareprisene som forbrukerne betaler, går det fram av statens tilbud.

Krevde 2,4 milliarder

Bøndenes krav, som ble lagt fram for ei uke siden, var på 2,4 milliarder kroner i samlet inntektsøkning. Av dette ønsker de to bondeorganisasjonene å ta ut 800 millioner kroner i økte priser til bøndene.

I fjorårets jordbruksoppgjør fikk bøndene et samlet tillegg på 928 millioner kroner. Av dette skulle 450 millioner kroner tas ut i økte priser til bøndene.

Det er overproduksjon av kjøtt og melk som har ført til at bøndene ikke har fått ut de prisene som ble forespeilet dem i forrige jordbruksoppgjør. Dette er også ifølge Grue bakgrunnen for at staten denne gangen foreslår en så pass liten del av oppgjøret som prisøkning, det vil si 150 millioner kroner.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer