Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Staten tilbyr bøndene 17 000 kroner

- Et overraskende dårlig tilbud, mener Bondelaget.

IKKE FORNØYD: Forhandlingsleder Leif Forsell (t.h.) overrekker Statens tilbud i årets jordbruksoppgjør onsdag til leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukerlag (t.v.), og leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag (i midten). Foto: Morten Holm / Scanpix
IKKE FORNØYD: Forhandlingsleder Leif Forsell (t.h.) overrekker Statens tilbud i årets jordbruksoppgjør onsdag til leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukerlag (t.v.), og leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag (i midten). Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten foreslår at 535 millioner kroner av tilbudet skal tas ut i priser. Dette fører til at forbrukerprisene stiger med om lag 1,6 prosent på melkeprodukter og egg, 1,1 prosent på kjøtt, 0,25 prosent på brød og kornprodukter og 0,6 prosent på frukt, grønnsaker og poteter.

- Tilbudet gir god inntektsutvikling for bøndene. Vi prioriteter spesielt husdyrhold i distriktene. Tilbudet tar hensyn til svakere inntektsutvikling i jordbruket fra 2006 til 2011 enn det partene la til grunn ved avtalen for 2010, sier statens forhandlingsleder Leif Forsell.

Lederen i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, sier at tilbudet viser at regjeringen ikke tar utviklingen i landbruket på alvor.

- Med bakgrunn i regjeringspartienes landsmøtevedtak er dette et overraskende dårlig tilbud, sier han.

Han er særlig skuffet over at tilbudet om inntektsvekst er et prosenttillegg og ikke et tilbud om et kronetillegg. Kravet fra bøndene er et kronemessig likt tilbud med andre grupper.

- Med prosenttillegg blir bøndene bare hengende mer etter, sier Bjørke.

- Det er alvorlig at regjeringen ikke vil satse mer på mat og landbruk. Det handler om hvem som skal produsere mat i Norge og om det å sikre en nasjonal matforsyning, sier bondelagslederen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media