TILBYR EN TIENDEDEL: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) tilbyr bøndene 90 millioner kroner i årets jordbruksoppgjør. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TILBYR EN TIENDEDEL: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) tilbyr bøndene 90 millioner kroner i årets jordbruksoppgjør. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Staten tilbyr bøndene 90 millioner kroner

Under en tiendel av bøndenes krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten tilbyr bøndene 90 millioner kroner i årets jordbruksoppgjør. Det er under en tiendedel av bondeorganisasjonenes krav på 950 millioner kroner.

Tilbudet fra landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vil gi norske bønder en gjennomsnittlig årlig lønnsvekst neste år på 1,75 prosent.

Bøndenes krav er til sammenligning beregnet å gi en lønnsvekst på 7 prosent, mens anslaget for den generelle lønnsveksten neste år er 3,1 prosent.

Lønnsvinnere Anslaget ansees å være i høyeste laget av Landbruksdepartementets forhandlere.

I tillegg argumenteres det med at bøndene har vært lønnsvinnere i de to siste oppgjørene, med en lønnsvekst på 7,2 prosent i fjor og en anslått vekst på 8,7 prosent for 2015.

Landbruksdepartementets beregninger viser at bøndene vil sitte igjen med en lønnsvekst på over 10 prosent fra 2014 til 2016 — selv med et oppgjør på 1,75 prosent for det siste av de tre årene.

Matbudsjettet Tilbudet innebærer at statlige direkte overføringer reduseres med 110 millioner kroner av den samlede potten på 14,3 milliarder kroner.
Staten ønsker å hente inn 190 millioner kroner av oppgjøret i form av økte priser på maten.

Det utgjør rundt 80 kroner i økt matbudsjett gjennom et helt år for en gjennomsnittlig husstand, noe som rundt halvparten av bøndenes krav.

Melk og korn Kampen om melkekvoter fortsetter inn i årets oppgjør, der Landbruksdepartementet ønsker at det skal bli mulig å omsette kvoter på tvers av fylkesgrensene — i strid med bondeorganisasjonenes utgangspunkt.

Landbruksdepartementet ønsker videre å utfordre bøndenes krav om økt pris på kraftfor med heller å foreslå en kraftig økning i kornprisen.

Denne er foreslått delvis motvirket med en nedskrivning av kraftfôrprisen.

Grepet er ment å gi mer penger til kornbøndene, uten at det blir dyrere for husdyrprodusentene.

Kutt i pelsstøtte Sylvi Listhaug foreslår også kraftige kutt i støtten til pelsdyrproduksjon i forbindelse med jordbruksoppgjøret.

Pelsdyroppdretterne får i år 17,8 millioner kroner i tilskudd til frakt av fôr. Det tilskuddet er foreslått fjernet i det tilbudet som staten tirsdag leverte bøndene i årets jordbruksoppgjør.

Støtten til avløserordningen på nær 14 millioner kroner foreslås opprettholdt.

Fremskrittspartiet har programfestet at partiet ønsker å fjerne støtten til pelsdyroppdrett i Norge, mens Senterpartiet og KrF ønsker å beholde støtten.

Høyre sier ikke noe om pels i sitt program, og blant partiets stortingsrepresentanter er meningene delte. Arbeiderpartiet ønsker en styrt avvikling av næringa.

(NTB)