Staten ut av bankene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Årstalen til sentralbanksjefen er et av de viktigste innslagene i vår økonomiske debatt. Her blir det også felt dom over politikernes styring. Derfor er det alltid stor interesse for budskapet fra Norges Bank. Og med ny sentralbanksjef på plass, var det spesiell stor oppmerksomhet rundt gårsdagens tale.
  • Svein Gjedrem valgte å holde en relativt lav profil i sin debut. Men han refset politikerne for løssluppenhet i statsbudsjettene for årene 1996- 98. Arbeiderpartiet har hatt ansvaret for to av dem. Men i år er finanspolitikken tilpasset den økonomiske situasjonen. Gjedrem kom også med meget klare advarsler om utviklingen framover hvis oljeprisen holder seg på samme lave nivå som i dag. Da vil velferdsordninger og offenlige tjenestetilbud rammes, og det kan bli nødvendig å øke skattene. Vi kan få en viss vekst i arbeidsledigheten framover, men utviklingen kan bremses hvis vi holder pris- og kostnadsveksten under kontroll. Og det bestemmer vi selv. Presset på organisasjonene for å få til et moderat lønnsoppgjør i vår, blir ikke mindre etter dette. Helst bør det bli et nulloppgjør.
  • Men på ett punkt hadde Gjedrem et meget klart budskap til våre politikere. Han mente at staten må komme seg ut av sine tunge eierposisjoner i bankvesenet. Ellers vil ikke finansnæringen ha tilstrekkelig omstillingsevne. Det er et råd myndighetene nå må ta på alvor. Statens eierskap i bankene skyldes sammenbruddet i finansnæringen. Nå må tida være inne til å tenke framover. I dag har staten altfor mange kryssende interesser i vårt finanssystem, og det hindrer omstilling og vekstkraft.
  • Svein Gjedrem har fått æren for å ha myket opp pengepolitikken og dermed gjort det mulig å senke renta. Selv om han i prinsippet forsvarer den såkalte fastkurspolitikken, åpnet han i går for stor grad av skjønn i bruken av renta som virkemiddel i den økonomiske politikken. Gjedrem vil åpenbart gå videre på den pragmatiske veien han har slått inn på, og det bør ingen beklage.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer