- Staten var for stivbeint

Derfor gikk det til helvete, sier LO-sjefen.

KRITIKK: LO-leder Roar Flåthen mener statens forhandlere må ta selvkritikk etter storstreiken i staten. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KRITIKK: LO-leder Roar Flåthen mener statens forhandlere må ta selvkritikk etter storstreiken i staten. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga varslet statsminister Jens Stoltenberg at han vil innkalle partene i arbeidslivet for å gjennomgå årets lønnsoppgjør som endte med storkonflikt i staten, den første på 28 år. Det er en gjennomgang Flåthen hilser velkommen. For storkonflikten burde vært unngått, mener Roar Flåthen.

Imponert
Han vil ikke legge skylda på Stoltenberg, men på staten som arbeidsgiver.
- Tariffoppgjøret glei ganske bra, ikke minst i frontfaget der det var mange og store utfordringer. Da Norsk Industri og Fellesforbundet kom gjennom og ble enige, riktignok etter megling, var jeg ganske imponert. Da forventet jeg at det skulle gå greit i staten, sier Flåthen til Dagbladet.
Men slik gikk det som kjent ikke.
- Frontfagsmodellen vil ikke ha legitimitet hvis ikke også andre arbeidstakergrupper får ta del får ta del i lønnsutviklingen. Men i meklingen i statsoppgjøret la staten seg for lavt og var unødvendig stivbeint. Det ble en provokasjon, sier Flåthen.

Selvkritikk
- Mener du Jens var for gjerrig?
- Det er viktig å skille formelt mellom de politiske myndighetene og staten som arbeidsgiver. Et tariffoppgjør kan ende i konflikt uansett hvem som sitter i regjering. Vi tar en konflikt hvis det er nødvendig, enten det er Jens eller Erna som styrer. At man er uenige om størrelsen på ramma, det er én ting. Men hvis man er uenige om prinsipper og om grunnlaget for hvordan frontfagsmodellen skal forstås, da går det jo til helvete. Derfor må partene sette seg ned og gå gjennom årets oppgjør, ellers går det til helvete neste gang også. Derfor er jeg glad for at Jens tar initiativ.

Frustrasjon
I kommunesektoren kom de jo aldri i gang. KS er en selvstendig arbeidsgiverorganisasjon som forhandler separat. Men denne gangen tok de ikke det ansvaret. Det skapte stor frustrasjon, sier Flåthen.

Viktig vekterstreik
Vekterstreken mener Flåthen var en viktig streik.
- Vekterne er en voksende gruppe som har ambisjoner om å heve status og kompetanse, og heve lønna opp mot industrienes gjennomsnitt. De vil ikke lenger akseptere å være lavtlønte. Det er beklagelig at det ble tvungen lønnsnemnd, sier Flåthen.

Glemmer streiken
- De rødgrønne har mange av sine kjernevelgere i offentlig sektor. Hvor skadelig vil streikevåren være for de rødgrønne fram mot valget neste år?
- Mange statsansatte kunne kanskje forvente at det var unødvendig med streik når de rødgrønne sitter i regjering. Men det er som sagt viktig å skille mellom regjering og staten som arbeidsgiver. Et tariffoppgjør har sin egen dynamikk. Neste år er vi inne i valgåret. Da vil det være helt andre ting som står på dagsorden, og streikene vil komme i bakgrunnen. Da vil det handle om hvordan vi skal bygge landet videre og hvem som skal gjøre det. Da vil det handle om hva slags velferds- og arbeidslivspolitikk vi skal ha, om skillene mellom rødgrønn politikk og et borgerlig alternativ, sier Flåthen.