Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Staten vil selge bank-aksjene

Staten satser på å selge seg ned i Kreditkassen og DnB i løpet av 1999. Børsoppgangen for finansaksjer har fått staten til å se lysere på et salg, og har nå utpekt tilretteleggere for Kreditkassen-salget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens Bankinvesteringsfond har siden bankkrisen på begynnelsen av 1990-tallet hatt aksjemajoritet i landets to største banker. Fondet sitter i dag på henholdsvis 51 og 52 prosent av aksjene i Kreditkassen og DnB.

Opprinnelig var det meningen å selge seg ned til 33,3 prosent i de to bankene i løpet av 1998. Sjefskifte i DnB, stadige fusjonsrunder i Kreditkassen og kraftig børsnedtur satte bom for planene.

Finansaksjer stiger

- Vi jobber nå mot å selge aksjene i løpet av 1999. Det kan bli første halvår, og det kan bli annet halvår, sier administrerende direktør Jan Willy Hopland i Statens Bankinvesteringsfond til NTB.

Han legger vekt på at den internasjonale børsnedturen er snudd til en «all-time-high» (rekordnotering) for finansaksjer. Selv om finansaksjene i Norge ikke har hatt samme løftet, er trenden nå positiv også på Oslo Børs.

Salget av DnB-aksjene var ferdig tilrettelagt for salg våren 1998, da DnB-sjef Finn A. Hvistendahl ble sparket. Sjefskiftet og senere børsnedturen la salget på is, forteller Hopland.

Salomon Smith Barney er nå valgt til internasjonal koordinator og rådgiver for salget av Kreditkassen-aksjer, mens Christiania Markets skal lede det offentlige salget i Norge sammen med DnB Markets og Karl Johan Fonds.

Høy beredskap

Tilretteleggingen kan skje i løpet av et par uker. Dermed vil staten raskt være klar til å selge. Utviklingen i markedet vil avgjøre når Bankinvesteringsfondet med et par dagers frist varsler at aksjene legges ut for salg.

- Vi vil ha høy beredskap, forsikrer Hopland.

DnB og Kreditkassen vil ikke selges samtidig. Dertil er transaksjonene for store. Med dagens børsverdi utgjør nedsalget av Kreditkassen-aksjer rundt 3 milliarder kroner, og DnB-salget 3-4 milliarder for staten.

- Vi vil legge stor vekt på å tilrettelegge salget med tanke på god spredning blant private investorer i Norge. Alle som ønsker det skal kunne kjøpe aksjer, understreker Hopland overfor NTB.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media