Staten vil vite alt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Staten vil samle alle personopplysninger i ett register hvis regjeringen følger anbefalingene fra konsulentselskapet Da Vinci Consulting, som har utredet spørsmålet for Nærings- og handelsdepartementet. Det vil gi en mer effektiv offentlig forvaltning og korrekt saksbehandling, heter det i utredningen.

Utredningen peker, ifølge Aftenposten, på at tjenesteproduksjon i dag hemmes av manglende samordning. Trygdeetat, rikstrygdeverk, skatteetat, sykehus, sosialkontor og næringsregistre har liten eller ingen oversikt over hva andre etater har av opplysninger om privatpersoner. Det har ført til at de ulike etatene har opprettet hver sine persondataregistre. Dette lyder naturligvis uhyre ineffektivt og kostbart.

Så moderniseringsminister Morten Andreas Meyer vil nok gjerne gå løs på dette. Han har jo ikke all verdens tid til å markere seg som sjef for langt bedre tider i staten. Det er unektelig praktisk å få oversikt over alle borgere i landet ved å trykke på én knott i stedet for mange forskjellige knotter.

Departementet bedyrer som ventet at hensynet til personvernet står sterkt når prosjektet skal vurderes videre. Men det er ikke alltid lett for en saksbehandler å stanse ved det man trenger for å utføre god saksbehandling. Det kan være fristende også å titte litt av ren nysgjerrighet. De kommunale servicekontorene, som ikke bare har døgnåpent, men som er slik bygd opp at én person i skranken skal håndtere alle slags henvendelser, vil selvsagt kunne yte raskere service om de får tilgang til alle data om oss. Men samtidig vil det bety en truende spredning av kunnskap om hver enkelt av oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer