Barnevernet

- Statens ansvar. Burde skamme seg

Norsk barnevern er i trøbbel. Nå tar Oslo og Stavanger grep.

STORBYER TAR GREP: Den siste uka har både Oslo og Stavanger tatt politiske grep for å sikre et bedre barnevern. Foto: NTB/Scanpix
STORBYER TAR GREP: Den siste uka har både Oslo og Stavanger tatt politiske grep for å sikre et bedre barnevern. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dette er statens ansvar. Staten burde skamme seg lang vei, sier barnevernsansatt og initiativtaker til #heierna-kampanjen, Ine Haver.

Hun tenker ikke bare på sitt eget grasrotopprør, som i snart et år har varslet om ulevelige arbeidsforhold i barnevernets førstelinje, om saksbehandlere som drukner i en stadig økende saksmengde og en turnover av ansatte som savner sidestykke i norsk arbeidsliv.

Hun tenker også på at Norge på kort tid er dømt for menneskerettighetsbrudd i fem barnevernssaker i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i Strasbourg og at dom ventes i ytterligere 28 norske saker i den franske byen.

Nå krever hun endring og bedring.

- Nøkkelen

- Jeg tenker ikke at barnevernet er i krise, men det er mange utfordringer å ta tak i. Nøkkelen ligger i to ting, slik jeg ser det. For det første må rettsapparatet og myndighetene lære seg reglene. Det holder ikke mål at Norge i årevis har hatt en samværspraksis etter omsorgsovertakelse som strider mot menneskerettighetene. For det andre må vi få nok folk på jobb. Det er nødvendig for at barnevernets saksbehandlere skal få tid til å gjøre gode vurderinger. Vi som jobber i barnevernet jobber for barna, men det betyr ikke at vi ikke skal strekke oss langt for å få til et godt samarbeid med foreldre, sier Haver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer