Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnevernet

- Statens ansvar. Burde skamme seg

Norsk barnevern er i trøbbel. Nå tar Oslo og Stavanger grep.

STORBYER TAR GREP: Den siste uka har både Oslo og Stavanger tatt politiske grep for å sikre et bedre barnevern. Foto: NTB/Scanpix
STORBYER TAR GREP: Den siste uka har både Oslo og Stavanger tatt politiske grep for å sikre et bedre barnevern. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Dette er statens ansvar. Staten burde skamme seg lang vei, sier barnevernsansatt og initiativtaker til #heierna-kampanjen, Ine Haver.

Hun tenker ikke bare på sitt eget grasrotopprør, som i snart et år har varslet om ulevelige arbeidsforhold i barnevernets førstelinje, om saksbehandlere som drukner i en stadig økende saksmengde og en turnover av ansatte som savner sidestykke i norsk arbeidsliv.

Hun tenker også på at Norge på kort tid er dømt for menneskerettighetsbrudd i fem barnevernssaker i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) i Strasbourg og at dom ventes i ytterligere 28 norske saker i den franske byen.

KJEMPER: Barnevernsansatt Ine Haver ønsker flere ansatte i barnevernet. Foto: Privat
KJEMPER: Barnevernsansatt Ine Haver ønsker flere ansatte i barnevernet. Foto: Privat Vis mer

Nå krever hun endring og bedring.

- Nøkkelen

- Jeg tenker ikke at barnevernet er i krise, men det er mange utfordringer å ta tak i. Nøkkelen ligger i to ting, slik jeg ser det. For det første må rettsapparatet og myndighetene lære seg reglene. Det holder ikke mål at Norge i årevis har hatt en samværspraksis etter omsorgsovertakelse som strider mot menneskerettighetene. For det andre må vi få nok folk på jobb. Det er nødvendig for at barnevernets saksbehandlere skal få tid til å gjøre gode vurderinger. Vi som jobber i barnevernet jobber for barna, men det betyr ikke at vi ikke skal strekke oss langt for å få til et godt samarbeid med foreldre, sier Haver.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) understreket overfor Dagbladet tirsdag at når EMD nå har tatt såpass mange saker til behandling innen barnevernsfeltet, tar både norske myndigheter og domstoler det på største alvor.

Som barnevernsansatt og nyvalgt kommunestyrerepresentant (Ap) i hjembyen Stavanger, er Ine Haver stolt over at vestlandsbyen denne uka har tatt viktige skritt for å bedre situasjonen i barnevernet.

Øremerking

BARNEVERN: Statsminister Erna Solberg uttaler seg om de nye barnevernsdommene. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Denne uka besluttet kommunestyret å øremerke midler til fire nye saksbehandlerstillinger i barnevernet, for deretter å styrke tjenesten med ytterligere to stillinger hvert år i åra framover.

- Det er klart at jeg kunne ha ønsket meg enda mer, i lys av at Stavanger er en forholdsvis stor barnevernstjeneste med 130 ansatte. Men det er en god start. Mitt hovedpoeng er at dette i bunn og grunn er statens ansvar. Kommunestyret går her inn og overtar dette ansvaret, og det er mange andre ting vi kunne ha brukt disse pengene på. Det bør barneministeren merke seg, sier Haver.

Det er ikke det at hun synes regjeringens kompetanseløft er en dårlig idé. Haver ser gjerne at det kommer kompetanse- og utdanningskrav for barnevernsansatte.

- Mitt poeng er at kompetanseløftet ikke fungerer når ansatte ikke får lov til å gå på kurs. Når bare 2 om gangen av 36 i en avdeling kan delta fordi det er for mye å gjøre på jobb, så har vi en utfordring, sier Haver.

Historisk oslosatsing

Også i hovedstaden tas det omfattende grep i barnevernet.

I onsdagens bystyremøte i Oslo rådhus samlet et stort, tverrpolitisk flertall seg bak et forslag om barnevern.

Et bredt politisk flertall, fra Frp til SV, kom til enighet om en ny retning for barnevernet i Oslo, med følgende hovedpunkter:

BARNEVERNSKAMERATER: Inga Marte Thorkildsen (SV) og Aina Stenersen (Frp) står sammen for et bedre barnevern i Oslo. Foto: Asle Hansen
BARNEVERNSKAMERATER: Inga Marte Thorkildsen (SV) og Aina Stenersen (Frp) står sammen for et bedre barnevern i Oslo. Foto: Asle Hansen Vis mer

*Historisk enighet om at barnas stemme nå må bli tillagt større vekt i barnevernssaker.

*Partiene ber byrådet lage en egen oslostandard for trygt samarbeid med barn.

*Partiene pålegger byrådet å utvikle en mer enhetlig praksis i barnevernet i Oslo.

Med denne retningen for barnevernet søker oslopolitikerne å løse det som er kommet fram i rapporter i det siste - at barn ikke forteller noen i hjelpeapparatet om de mest alvorlige hendelsene i familien.

- Vi vil ha et barnevern som kjennes trygt, sett fra barn. Og vi vil ha et barnevern med mindre forskjeller mellom bydelene. Det er fantastisk og banebrytende at vi nå er så enige - at vi ikke lenger har en polarisert debatt om barnevernet i Oslo, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV).

- Ja, absolutt, istemmer leder av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, Aina Stenersen (Frp) og fortsetter:

- Oslo er i et paradigmeskifte hvor vi ser barn og lytter til de ansatte.

Svært bekymret

Etter diskusjoner i helse- og sosialutvalget har et stort og partirikt flertall samlet seg om å jobbe for at barn og unge selv skal oppleve at de kan stole på barnevernet, at de kan snakke trygt og at de blir tatt på alvor og samarbeidet med.

Videre skal det innføres en oslostandard for et trygt samarbeid med barn. Alle prosesser må gjennomgås og kvalitetssikres med tanke på å sikre at barn og unge er trygge og får snakket i trygge rom.

Flertallet er svært bekymret for at veldig mange barn aldri tør å åpne seg for noen voksne om alvorlige forhold i deres liv, ei heller til barnevernet.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 34 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer

- Oslo vil bli en traumeinformert by. Sammen med det vi kaller Barnehjernevernet, Oslos satsing for å beskytte og hjelpe barn utsatt for vold og seksuelle overgrep, håper vi at dette kan gi barn i Oslo bedre beskyttelse og ivaretakelse. At vi blir bedre i stand til å se bak barns atferd, sier Thorkildsen.

Oslo bystyre har også bestemt at det må utvikles mer enhetlig praksis i barnevernet i Oslo. Dette blant annet gjennom å videreutvikle Barne- og familieetatens rolle som fagetat på barnevernsområdet.

Etaten er i gang med en helhetlig organisasjonsgjennomgang som skal ferdigstilles i løpet av 2019.

Vil lære av Strasbourg

Thorkildsen og Stenersen understreker viktigheten av at det skal jobbes mer likt på tvers av de ulike barnevernstjenestene i hovedstaden. Det ligger en kvalitetssikring i det. Dessuten skal det jobbes for mer tverrfaglighet og samarbeid mellom barnevern og andre faginstanser.

- Vi vil ha BUP ut av kontorene. Barnevernet også, enes de to politikerne på hver sin fløy av fargeskalaen.

De er også opptatt av å sørge for at oslobarnevernet tar til seg og lærer av de sterke signalene fra Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

- Vi må se på Strasbourg i forbindelse med organisasjonsgjennomgangen. Vi har samla alle barnevernslederne, og vil gjøre det på nytt. Vi må gi informasjon om dommene i Strasbourg og hva de innebærer, uten at det ender med at vi havner i den andre grøfta. Vi må ikke bli redde for å beskytte barn, understreker Inga Marte Thorkildsen.