Statens antirøyk-kampanjer er mislykket

BERGEN (Dagbladet): Legenes kamp mot røyken har vært mislykket, viser en ennå upublisert undersøkelse leger ved Lungeavdelingen ved Haukeland sykehus har gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Per Bakke ved Lungeavdelingen ved Haukeland sykehus har spurt 1000 norske sykehusleger om i hvor stor grad de tar

opp røyking når pasienten har røykerelaterte sykdommer. 90 prosent av legene sier de ber pasienten om å stumpe røyken.

- - Vi kunne like gjerne si at det regner ute som å be pasienten om å stumpe røyken. Det har samme effekt, sier Bakke.

Han mener myndighetenes antirøyk-kampanje har slått feil og at nye tilnærmingsmåter må brukes når stadig flere unge jenter begynner å røyke.

- Når de er tjue bryr de seg ikke om hva som skjer med dem når de er seksti. De bryr seg om at huden deres ser pyton ut når de røyker, at det er penger å spare, at de ikke er særlig attraktive å kysse. De må få vite hva fordelene ved å slutte er, mener Bakke.

Bakke tror mye av grunnen til den feilslåtte antirøyk-kampanjen er at legene har altfor liten opplæring på forebyggende tiltak mot røyking. Tobakksskaderådets kampanjer treffer ikke røykerne.

- Legene har en unik mulighet til å treffe pasientene. På samme måte som legene alltid går med stetoskop, bør de gå med fem råd mot røyking.

tone.ronning@dagbladet.no

Røyk og ansvar
Røyk og ansvar Vis mer

Per Bakke

professor