Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statens dobbeltmoral

De kjemper mot kjendisadvokater og en milliardindustri. Staten nekter likevel røykeofre fri rettshjelp, men har betalt millionbeløp for en utredning som gjør at det offentlige kan få erstatning av tobakksindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten soper inn nærmere ni milliarder kroner i avgifter, men vil ikke forby tobakk til tross for at helseministeren mener at tobakken dreper 7500 mennesker i året.

Når fortvilte røykere ber den samme regjeringen om fri rettshjelp, avviser staten kravet med at det er liten sannsynlighet for å vinne saken.

De to første privatpersonene som går til sak mot tobakksgiganten, Rolf Lund og Asgeir M. Storvand, har begge søkt om fri rettshjelp i det store tobakksslaget.

Fikk avslag

Storvand har fått avslag fra fylkesmannen i Oslo og fra Justisdepartementet. Lund har fått avslag fra fylkesmannen i Sør-Trøndelag, men har klaget avgjørelsen inn for departementet.

I begrunnelsen for to av avslagene blir det oppsiktsvekkende hevdet at sjansene for å vinne fram er små - selv om det for mindre enn en måned siden ble lagt fram en offentlig utredning som anbefaler det offentlige å gå til sak mot tobakksindustrien. Den konkluderer rett og slett med at det offentlige kan saksøke tobakksindustrien. Sannsynligvis dreier deg seg om et milliardsøksmål.

- I tillegg bør røykeofrene få fri rettshjelp, mener professor Asbjørn Kjønstad. Han har ledet utvalget som la fram NOU-utredningen «Tobakksindustriens erstatningsansvar».

Helseminister Tore Tønne mener tobakksindustrien er den store stygge ulven, men Tønne kan ikke si hva han ønsker å gjøre.

- Det er et tankekors at denne industrien er lovlig, men jeg kjenner saken mot røykeofrene for dårlig til å komme med noen klare konklusjoner, var Tønnes kommentar da utredningen ble lagt fram. I løpet av tre uker har ikke Tønne klart å bli bedre kjent med saken.

Tjener fett

Utgiftene til tobakksrelaterte sykdommer er på to milliarder kr. årlig. Storvand og Lund kjemper mot en industri som hyrer inn de beste advokatene. Dagbladet kunneavsløre at tobakksindustrien har hyret inn ti kjente advokatkontorer. Likevel får ikke røykeofrene fri rettshjelp. Det mener leder av utredningsarbeidet, professor Asbjørn Kjønstad, er forkastelig.

- Disse sakene bør tas opp på nytt. Situasjonen er forandret etter at utredningen ble lagt fram, sier Kjønstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media