Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statens kirke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gunnar Stålsett, tidligere biskop i Oslo, hevdet i en kronikk i Aftenposten i går at det radikale standpunkt i dag er å bevare ordningen med statskirke. Dessverre er Stålsetts argumenter mangelfulle og selvmotsigende. De har også svak historisk forankring. Det siste gjelder bl.a. Stålsetts påstand om at tradisjon og toleranse hører sammen. I hvertfall er det ikke mulig å spore noen slik sammenheng i den kirkelige tradisjonen, snarere tvert i mot. Stålsett underkjenner også den historiske betydningen av forholdet mellom luthersk tro og statsmakten. Den lutherske revolusjonen ville aldri seiret hvis den ikke tilbød kongemakten muligheten til å overta kirkelig gods og bli kvitt Vatikanets poltiske innflytelse. Luther åpnet for statens direkte politiske styring av kirken, og slik er det fortsatt.

Stålsetts viktigste anliggende er å advare mot alt som styrker fundamentalistiske posisjoner. Det er er et synspunkt vi gjerne slutter oss til. Men det er ikke likegyldig hvordan det skjer. I et åpent samfunn kan ikke fundamentalisme bekjempes med statlige reguleringer eller inngrep. Det må skje gjennom åpne prosesser hvor argumenter og tro må få slippe til på fritt grunnlag, men også tåle kritikk. Å bruke staten som instrument for å regulere eller kneble religiøse mørkemenn, har vi ingen tro på.

Stålsett og andre som tilhører kirkens liberale fløy, hevder som regel at det er de som representerer folkekirken. Bak dem står visstnok de stille i landet, det Stålsett kaller «den lavmælte tro på Gud». Men er det alt de frilynte kreftene forsvarer når de slutter opp om statskirken? Hvorfor er det umulig å innrømme det innlysende: At det er statens makt over kirken som sikrer at de liberale har innflytelse og posisjoner? For ikke å snakke om hva alliansen betyr økonomisk. Kirkepolitisk er det kanskje slik at størst av alt er penger og posisjon.

Det mest oppsiktsvekkende i Stålsetts argumentasjon er at han helt utelater betydningen av at Norge er blitt et flerkulturelt samfunn med mange trosretninger. Et slikt samfunn må ha en overbygning som representerer universelle og felles verdier. Statskirken kan aldri bli en del av det byggverket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling