Norsk barnevern i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD)

Statens kur mot mer EMD-pryl

Høyesterett må gjerne tydeliggjøre føringer fra Strasbourg etter barnevernsdommene mot Norge. Samtidig avviser staten at det er behov for en fullstendig kursendring.

KNUSTE NORGE: Trudes seier i Menneskerettsdomstolens storkammer i september i fjor er viktig i Høyesteretts behandling av barnevernssaker denne uka. Foto: EMD
KNUSTE NORGE: Trudes seier i Menneskerettsdomstolens storkammer i september i fjor er viktig i Høyesteretts behandling av barnevernssaker denne uka. Foto: EMD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) reiser spørsmål om domstolbehandlingen av ulike tiltak etter barnevernloven, slår Norges EMD-agent og advokat hos Regjeringsadvokaten, Marius Emberland, fast i Høyesterett.

Tirsdag denne uka satte Norges høyesterett storkammer med 11 dommere for å stake ut en ny kurs i barnevernssaker, etter at EMD på kort tid har dømt Norge for brudd på menneskerettighetene i fem barnevernssaker.

Ikke kursendring

Skjønt, en kursendring er ikke det som må til om norsk barnevernpraksis skal være i henhold til Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK), ifølge statens mann.

- Høyesterett bør ikke legge om kursen etter det som er skjedd i EMD, sier Emberland.

Slik staten ser det, er det ingen motsetninger mellom EMD-praksis og norsk rett.

- Statens hovedbudskap er at EMD-dommene mot Norge ikke gir grunnlag for å sette reglene til side. Det er likevel hensiktsmessig om Høyesterett gir retningslinjer for praktisering av reglene, særlig i fylkesnemnd og domstoler, sier Norges EMD-agent.

Emberland hevder at EMD i første rekke stiller krav til saksbehandlingen i nemnd og rett, og at domstolen i Strasbourg ikke har gjort noen overprøving av hensiktsmessigheten ved barnevernstiltakene som har ført til fellende dommer mot Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer