Statens laksegigant får stryk

Statseide Cermaq får stryk for dårlig rapportering om miljø og menneskerettigheter. Fram til 2009 var finansminister Sigbjørn Johnsen styreleder.

VIL IKKE KOMMENTERE: Finansminister Sigbjørn Johnsen styrte Cermaq i 12 år. Først etter at han gikk av, begynte selskapet å lage miljørapporter. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
VIL IKKE KOMMENTERE: Finansminister Sigbjørn Johnsen styrte Cermaq i 12 år. Først etter at han gikk av, begynte selskapet å lage miljørapporter. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det statlige oppdrettsselskapet Cermaq kommer totalt sett dårligst ut av de største statlige selskapene når det gjelder samfunnsansvar. Det viser en rapport som næringsminister Trond Giske har bestilt fra PricewaterhouseCoopers. Nå varsler han strengere krav i den nye eierskapsmeldinga.

Finansminister Sigbjørn Johnsen var styreleder i Cermaq i 12 år, før han gikk av i 2009. Først da begynte selskapet å jobbe med miljørapportering.


Er ikke med - Jeg registrerer at ikke alle er like gode. Uten at jeg har lyst å kommentere enkeltselskaper, kan man lese hvem som innehar et forbedringspotensial. Alle selskaper bør se etter de beste og prøve å nå den standarden, sier Trond Giske.

VIL ØKE FOKUSET: Nærings og handelsminister Trond Giske vil at norske bedrifter skal ta mer samfunnsansvar, og at de statseide skal gå foran. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
VIL ØKE FOKUSET: Nærings og handelsminister Trond Giske vil at norske bedrifter skal ta mer samfunnsansvar, og at de statseide skal gå foran. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Regjeringen ønsker blant annet at selskapene skal bruke FNs Global Compact. En tipunkts liste der man lover å følge menneskerettigheter, arbeidsstandarder, være føre var i forhold til miljø og motarbeide korrupsjon. Alle de store børsnoterte selskapene så nær som Cermaq er tilsluttet.

Bare Telenor og Aker Solutions kommer dårligere ut på den internasjonale standarden for bærekraftsrapportering, GRI. Telenor og Aker har ikke erklært noe nivå, mens Cermaq ligger på en selverklært C, som er laveste nivå. Best i klassen er SAS med A+.

FORNØYD: Cermaq-sjef Geir Isaksen er fornøyd med at selskapet har kommet i gang med miljørapportering. Foto:  Knut Falch / SCANPIX .
FORNØYD: Cermaq-sjef Geir Isaksen er fornøyd med at selskapet har kommet i gang med miljørapportering. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer

Cermaq rapporterer på færrest miljøindikatorer, ifølge rapporten. Norsk Hydro er flittigst, og rapporterer både på energiforbruk, klimagassutslipp, vannforbruk — og utslipp, avfall/gjenvinning og påvirkning på biologisk mangfold. Cermaq rapporterer klimagassutslipp, delvis på energiforbruk og «annet».

Laksegiganten når heller ikke toppen i kartleggingen av «Bærekraftig verdiskaping», som utføres av investorer. Halvparten av de børsnoterte har klart å kvalifisere seg til de internasjonale indeksene Dow Jones Sustainability Indexes og FTSE4Good. Cermaq, Kongsberg Guppen og Yara klarte det ikke.

Fornøyd
Cermaq er fornøyd med å ha kommet i gang.

- Vår tilnærming til rapportering og samfunnsansvar er basert på det som er sentralt for vår virksomhet og våre interessenter. Vi rapporterer i henhold til GRI og har utvidet med egendefinerte indikatorer for eksempel for lakselus, antibiotikabruk og rømming. Vi slutter oss til prinsippene i UN Global Compact, men har ikke prioritert å bli formelt medlem blant annet fordi våre selskaper er i OECD-land, sier informasjonssjef Lise Bergan.

Dagbladet har stilt Sigbjørn Johnsen spørsmål om hvorfor samfunnsansvar ikke var fokusert under hans ledelse. Johnsen ønsker ikke å svare på dette.