VOLDSOMME SKADER: Slik så det ut inne hos Justis- og politidepartementet etter 22. juli. Totalt blir statens prislapp på terroren 723 millioner.
Foto: Justis- og politidepartementet Svein-Wiiger Olsen / SCANPIX
VOLDSOMME SKADER: Slik så det ut inne hos Justis- og politidepartementet etter 22. juli. Totalt blir statens prislapp på terroren 723 millioner. Foto: Justis- og politidepartementet Svein-Wiiger Olsen / SCANPIXVis mer

Statens prislapp på terroren: 723 millioner

Får 723 millioner ekstra på statsbudsjettet etter 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

— Kongen i statsråd har muligheten til å overstyre budsjettet når det skjer uforutsette ting. I dag skjer det med flere kongelige proposisjoner. Samlet sett fremmes det kongelige proposisjoner for ulike departementsområder på 722,9 millioner kroner, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til NTB. Men dette beløpet kommer til å vokse mye. Pengene skal kun dekke inn alle ekstrautgifter som til sammen tolv departementer har hatt og vil ha fra 22. juli og fram til 31. oktober. Fredag 30. september blir nye, enorme pengebeløp for resten av året godkjent av kong Harald i vanlig statsråd. — Dette er ganske omfattende, og det har ikke vært mulig for de enkelte departementene å dekke inn utgiftene innenfor egne rammer. Det påløper mer etter 1. november, så totalbeløpet for 2011 får vi først om 14 dager, sier finansministeren.

Mest til justis Justisdepartementet får 195 millioner kroner for perioden fram til 31. oktober, og dermed den suverent største delen av ekstrabevilgningene. Pengene går til utgifter til blant annet det omfattende etterforskningsarbeidet, domstoler, kriminalomsorgen der Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt ligger, samt bevilgninger til 22. juli-kommisjonen. — De største postene favner alt som dreier seg om politiet, Sivilforsvaret, rettsvesenet, kriminalomsorgen og helseforetakene, sier Sigbjørn Johnsen. Helse- og omsorgsdepartementet får 92,9 millioner blant annet for de store utgiftene til redningsarbeidet den 22. juli. Sykehusene i Buskerud, Oslo og Akershus og utgifter til det akutte behovet for nye, provisoriske lokaler får også en del av kaka. Mer til Hole Fornyings- og administrasjonsdepartementet får 150 millioner. Her hører Statsbygg som blant annet har ansvaret for erstatningslokaler, under. En del av pengene kommer til å føres over til andre departementer for å dekke opp utgifter til for eksempel inventar og utstyr. Kommunal og regionaldepartementet får 105 millioner til blant annet psykososial oppfølging. Disse millionene er såkalt økt skjønnstilskudd, så pengene blir ulikt fordelt mellom de aktuelle kommunene. Spesielt Hole kommune i Buskerud, der Utøya ligger, har hatt ekstra stor belastning og vil naturligvis få mer enn en del andre kommuner. Kulturdepartementet får i overkant av 30 millioner for utgifter til blant annet den nasjonale minneseremonien, gravferdsstøtte og arkivarbeid.

— Betydelig i 2012 Mannen som sitter med nøkkelen til Norges pengebinge, er hemmelighetsfull når det gjelder beløpet på neste års statsbudsjett. Han sier hva regjeringen foreslår av bevilgninger etter 22. juli i 2012 allerede er klart, men det blir ikke gjort kjent før 6. oktober når forslaget til statsbudsjettet legges fram. — Det blir et betydelig beløp i 2012-budsjettet. Her ligger blant annet utgifter til gjenoppbygging i regjeringskvartalet, sier finansministeren. Han mer enn antyder at terrorangrepene også vil bli kostbart for statsbudsjettet for 2013. Det er ikke første gang at Kongen i statsråd godkjenner overskridelser i statsbudsjettet. Det samme skjedde i forbindelse med Libya-aksjonen tidligere i år samt etter tsunamikatastrofen i Asia i 2004. Men fredagens statsråd ble holdt i den 750 år gamle steinhallen Håkonshallen i Bergen, det første statsråd siden krigen som ble holdt utenfor Oslo.

(NTB)

OVERFØRER PENGER: Finansminster Sigbjørn Johnsen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
OVERFØRER PENGER: Finansminster Sigbjørn Johnsen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer