Statens strålevern: - Et tidsspørsmål før «Kursk» lekker

Direktør Ole Harbitz i Statens Strålevern bekrefter at det bare er et spørsmål om tid før det kommer en radioaktiv lekkasje fra ubåten «Kursk». Han er likevel ikke sikker på om atomubåten bør heves.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harbitz sier til Dagbladet.no at de ikke har fått vite at det var atomvåpen om bord i «Kursk».

- Dette var noe vi spurte russerne om like etter at båten gikk ned. Da fikk vi beskjed om at det ikke var atomvåpen om bord, sier Harbitz. Han sier de likevel ikke helt har utelukket dette, fordi det var klart at denne typen båt kunne ha med seg atomvåpen.

Han understreker at de først og fremst er bekymret for atomreaktoren om bord.

- Det er mer skummelt med en atomreaktor som nylig har vært i drift, enn atomvåpen, sier Harbitz. Han understreker at opplysningene om at det trolig er atomvåpen om bord i «Kursk» ikke representerer noe dramatisk skifte.

Et spørsmål om tid

Statens strålevern var i Russland i desember for å få til et samarbeid om overvåking av mulige utslipp fra «Kursk», og for å få en bedre sikkerhetsvurdering rundt ubåten.

- Vi fikk svar 15. mars og de var veldig positive og ville sette i gang raskt, sier Harbitz. Han mener de må ha en bedre sikkerhetsvurdering før de avgjør om ubåten kan heves eller ikke.

På spørsmål fra Dagbladet.no om det ikke er et spørsmål om tid før det vil komme en lekkasje fra båten, svarer Harbitz:

- Det er sant.

Statens strålevern vil likevel ha en risikovurdering rundt en heving før de bestemmer seg for om atomubåten bør heves eller ikke.