Statens strålevern: - Vi har et problem

Fire av ti tror ikke at trådløst nettverk er ufarlig.

TVIL OM TRÅDLØST:  - Ufarlig, sier Statens strålevern. Men bare drøyt fem av ti stoler på at trådløst ikke utgjør noen helsefare. Illustrasjonsfoto: SARA JOHANNESSEN, SCANPIX
TVIL OM TRÅDLØST: - Ufarlig, sier Statens strålevern. Men bare drøyt fem av ti stoler på at trådløst ikke utgjør noen helsefare. Illustrasjonsfoto: SARA JOHANNESSEN, SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Fire av ti nordmenn tror ikke på Statens strålevern, som mener at trådløs teknologi ikke innebærer en alvorlig helserisiko.
 
Det kommer fram i en spørreundersøkelse blant tusen tilfeldig utvalgte telefonbrukere over 18 år i Norge.
Undersøkelsen er foretatt av Respons analyse, på oppdrag fra EMF-konferansen om elektromagnetiske felt og helse, som fant sted i Stavanger forrige uke.

Strålevernet klarer ikke å glede seg over at drøyt halvparten av befolkningen tross alt tror på deres råd.

-Det er ikke bra at fire av ti tviler, sier direktør Gunnar Saxebøl i Statens strålevern.
—Men når man setter i gang et skremselsmaskineri for å spre frykt, så lykkes man gjerne med det.

Forbud i Frankrike
Dagbladet skrev mandag at en internasjonal ekspertgruppe ber om forbud mot mobiltelefoner for barn, fjerning av trådløse nettverk på skoler og helseadvarsler på mobiler.
Samtidig meldte NRK at Frankrikes regjering foreslår å innføre forbud mot mobiltelefoner på barne- og ungdomsskoler.
Grunnen er at helsemyndighetene har analysert 2500 internasjonale studier om mobilbruk.
 11 prosent av disse viser at mobilstråling utgjør en helserisiko. I Norge fastholder Statens strålevern at denne typen stråling ikke er helseskadelig.

- Kommunikasjonsproblem
- Det er ikke bra at befolkningen ikke tror på strålevernets vurderinger, og de faglige kriteriene vi legger til grunn. Da har vi kanskje et kommunikasjonsproblem, sier direktør Saxebøl.
At Frankrike kan bli Europas første land med mobilforbud på skoler, gjør et visst inntrykk.
Men verken dette, eller det at enkelte kommuner igangsetter radikale "føre var"-tiltak, mens andre går i stikk motsatt retning, og installerer trådløse nettverk på skoler, bekymrer ikke strålevernet.
Hvor mye «føre var» stater og kommuner vil være, handler om politikk, mener Saxebøl.

- Velge hva de vil
-Kommunene må velge de «føre var»-tiltakene de må ønske. Pr. i dag finnes ingen andre nasjonale retningslinjer enn grenseverdiene for stråling, sier direktøren.
Han viser til at dette regelverket vil bli et tema for det norske utvalget som neste år skal gjennomgå forskningen på feltet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer