TA PAUSER: Statens Strålevern advarer om at det er sterk UV-stråling i store deler av landet nå. Derfor er det lurt å ta pauser fra sola, sier forsker Lill Tove Nilsen ved Statens Strålevern. . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TA PAUSER: Statens Strålevern advarer om at det er sterk UV-stråling i store deler av landet nå. Derfor er det lurt å ta pauser fra sola, sier forsker Lill Tove Nilsen ved Statens Strålevern. . Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Statens Strålevern advarer: Nå er UV-strålingen rekordhøy

Samtidig varsler meteorologene enda høyere temperaturer i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag bader stort sett hele Sør-Norge i sol, og på Kotsøy i Sør-Trøndelag ble det satt varmerekord klokka 12.00 med 30,6 grader, forteller meteorolog Vibeke Hyneff ved Meteorologisk institutt.

- I morgen blir det litt kjøligere i Sør-Norge, før det vil stige igjen på lørdag. Det kan godt hende lørdagen blir den varmeste dagen så langt i år, og at vi ikke har sett toppen ennå, sier Hyneff til Dagbladet.

Rekordhøy UV-stråling Men den sterke sola er ikke bare god for kroppen. Statens Strålevern melder om rekordhøye UV-målinger. På Finse ble det for to uker siden ble målt den sterkeste UV-strålingen i Norge noen sinne.

- UV-strålingen er på sitt aller sterkeste nå, siden sola står høyest på himmelen, sier forsker Lill-Tove Nilsen ved Statens strålevern til Dagbladet.

Hun er forfatter av en nylig publisert rapport som viser hvor nordmenn blir utsatt for mest UV-stråling. Rapporten viser at nordmenn blir utsatt for mer UV-stråling hjemme enn på ferieturer til utlandet, eller i solarium.

- For de som drar til syden, og de som bruker solarium, gir dette store ekstra bidrag på grunn av intens UV-stråling. Men totalt sett blir vi utsatt for mest UV her hjemme, ettersom vi er mye utendørs, og særlig nå når UV-strålingen også er sterkest, sier Nilsen.

På fjellet i Sør-Norge blir det nå målt svært høye UV-nivåer, opplyser Nilsen.

- Der er det like sterk UV som i Sør-Frankrike. Årsaken er at det fortsatt ligger mye snø i fjellet, forklarer hun.

Solvett Hun fraråder ingen å holde seg unna sola, men ber folk følge solvettreglerne:

• Ta pauser fra sola og unngå å bli solbrent.  
• Solhatt og klær og gir den beste solbeskyttelsen.   
• Bruk solkrem med minst faktor 15, smør rikelig.  
• Bruk solbriller for å beskytte øynene.  
• Beskytt barna ekstra godt mot sola.

Hudkreftfare Forskning viser at det er sammenheng mellom hvor mye UV-stråling man blir utsatt for - og faren for å utvikle hudkreft, forklarer Nilsen.

Ifølge Kreftforeningen er Norge er et av landene i verden med høyest forekomst av føflekkreft, og årsaken til dette antas å være solingsvanene våre.

- Norge er fortsatt et av landene i verden som har høyest forekomst av føflekkreft. Rundt 9 av 10 av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler fra sol eller solarium, sier Mona Stensrud i Kreftforeningen til Dagbladet.

Når vi blir solbrent, får huden for mye UV-stråling, og dette kan føre til DNA-skader i pigmentcellene, forklarer hun. De fleste av disse skadene reparerer kroppen selv, men i visse tilfeller kan cellene begynne å dele seg ukontrollert, og det kan utvikle seg til føflekkreft.

Kjøligere neste uke Også meteorolog Hyneff ved Meteorologisk institutt anbefaler nordmenn om å være bevisst den sterke sola de kommende dagene.

- Det er all grunn til å smøre seg i helga, sier hun.

Hun forteller at hetebølgen som nå preger Sør-Norge vil forsvinne neste uke.

- Da vil vi få mer normalt sommervær. Det vil si stabilt ustabilt vær, sier hun.

- VIS SOLVETT: Forsker Lill Tove Nilsen ved Statens Strålevern advarer om rekordhøy UV-stråling. Hun råder nordmenn til å bruke solkrem og ta pauser fra sola. Foto: Privat
- VIS SOLVETT: Forsker Lill Tove Nilsen ved Statens Strålevern advarer om rekordhøy UV-stråling. Hun råder nordmenn til å bruke solkrem og ta pauser fra sola. Foto: Privat Vis mer