Statens strålevern skuffet etter solariekontroll

Statens strålevern har ført tilsyn med solarier i 200 kommuner og fant omfattende brudd på regelverket.

BRUDD: Statens strålevern har ført tilsyn med solarier i 200 kommuner og fant omfattende brudd på regelverket. Foto: Heiko Junge / Scanpix
BRUDD: Statens strålevern har ført tilsyn med solarier i 200 kommuner og fant omfattende brudd på regelverket. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Foreløpig er bare 70 prosent av tallene fra storkontrollen klare, men strålevernet er likevel tydelige på at resultatet ikke er tilfredsstillende.

- Det er omfattende brudd på regelverket, til tross for at bransjen har hatt god tid på å innrette seg, sier avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen i Statens strålevern til NRK.

I fjor ble det innført 18-årsgrense for bruk av solarium, men over halvparten av solstudioene som er kontrollert, har ikke god nok alderskontroll, skriver kanalen.

- Det er ekstra skuffende fordi vi vet at risikoen for å få hudkreft er ekstra høy for dem som starter med solarium i tidlig alder, sier Kofstadmoen.

Ved 55 prosent av de undersøkte solstudioene fikk ikke kundene god nok informasjon om helsefarene ved å ta sol.

Styreformann i Norsk Solarieforening, Ronny Rath Pedersen, er uenig i Strålevernets konklusjoner. Han sier at bransjen støtter opp om kravet om god informasjon og forsøker så langt det er mulig å etterleve regelen om 18-årsgrense.

- Vi tror det er en betydelig del av bransjen som har en tilfredsstillende form for alderskontroll, sier han.

Han mener Strålevernet håndhever regelverket for rigid, og at de har en agenda.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer