Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tall for trafikkdrepte

Statens Vegvesen: - Aldri før har færre blitt drept i trafikken

- Stadig tryggere på norske veier.

AVDELINGSDIREKTØR: Guro Ranes ved Vegvesenet.<div>
</div><div>&nbsp;</div>
AVDELINGSDIREKTØR: Guro Ranes ved Vegvesenet.
 
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av årets tre første måneder har 21 person har mistet livet i trafikken, viser ferske tall fra Statens vegvesen.

- Det er 10 færre enn på samme tidspunkt i fjor, og det absolutt laveste antallet drept i trafikken første kvartal noensinne, opplyser Guro Ranes i Vegvesenet overfor Dagbladet.

Langsiktig trend

Vegvesenet har ingen klar forklaring på den markante nedgangen, men tendensen over tid er tydelig, ifølge Ranes.

- Det er stadig tryggere på norske veier, sier hun. Det er nok resultatet av en langsiktig trend der det har blitt satset på en rekke tiltak, som f.eks solid kunnskapsarbeid over tid, bedre veier, og nyere biler med mer sikkerhet, sier Ranes.

Hun tror også at det at flere overholder fartsgrensa, bruker bilbelte og ikke kjører ruspåvirket er av stor betydning.

Flest menn

I en pressemelding skriver Vegvesenet at åtte personer omkom i trafikken i mars, noe som er en mindre enn samme måned i fjor.

I årets første kvartal ble 21 personer drept, mens det tilsvarende tallet for de fem foregående årene har variert mellom 23 til 39.

Av de 21 som omkom i årets tre første måneder, var det 15 menn og 6 kvinner.

Møteulykker dominerer årets dødsulykker, hvor også utforkjøringsulykker og fotgjengerulykker går igjen.

Flest dødsulykker så langt i 2017 har det vært i Rogaland (5), Nordland (2), Sør-Trøndelag (2), Hordaland (2) og Møre og Romsdal (2).

- Felles ansvar

I Akershus, Østfold, Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Nord-Trøndelag og Finnmark har ingen mistet livet på veiene hittil i 2017.

- Vi er selvsagt glade for nedgangen. Men samtidig er 21 drepte i trafikken, 21 for mange. Lykkes vi med å få stadig flere til å kjøre etter forholdene og overholde fartsgrensene, kjøre rusfritt og bruke bilbelte, er gevinsten for trafikksikkerheten stor. Vi har alle et felles ansvar for å ferdes trygt i trafikken, sier Ranes.

Nullvisjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken ligg som grunnlag for Vegvesenets og andre aktørers arbeid med trafikksikkerhet i Norge.

- Tiltak som målrettede kampanjer, kontroller, bedre trafikantopplæring, ny teknologi i bilen og fysiske tiltak på vegen, kan bidra til at stadig færre av oss mister livet i trafikken. Ved å alltid kjøre etter forholdene og aldri over fartsgrensen kan hver og en bidra til at dødstallene fortsetter å synke, er oppfordringen fra Guro Ranes.