400 stoppet: En tiendedel av vogntogene som ble stoppet på E6 hadde ikke kjettinger. - Etter 1. november slipper vi ikke videre tungebiler uten kjettinger, sier Geir Mjøsund i Statens vegvesen. Foto: STATENS VEGVESEN
400 stoppet: En tiendedel av vogntogene som ble stoppet på E6 hadde ikke kjettinger. - Etter 1. november slipper vi ikke videre tungebiler uten kjettinger, sier Geir Mjøsund i Statens vegvesen. Foto: STATENS VEGVESENVis mer

Statens vegvesen stoppet 400 vogntog i morgentimene

40 av dem hadde ikke kjettinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statens vegvesen nektet 40 vogntog uten kjettinger å kjøre videre på E6 sør for Oslo mandag morgen.

Av 400 vogntog som ble stoppet mellom kl. 0600-0800 manglet 40 kjettinger. Disse måtte pent parkere kjøretøyet på kontrollplassen på Taraldrud i Ski kommune.

- Det ville være uforsvarlig å slippe vogntog inn i morgentrafikken i Oslo og videre nordover uten kjettinger tilgjengelig, sier leder av utekontrollseksjonen i Statens vegvesen, Region øst, Geir Mjøsund.

Kravet er at vogntog skal ha med seg sju kjettinger hvis føret er glatt. Ingen av vogntogene fikk gebyrer.

- Kravet om at vogntogene skal med kjettinger gjelder først fra 1. november. Likevel skal tungbilene ha med kjettinger når føret blir dårlig slik det var mandag morgen, sier Mjøsund.

Det var ikke bare tungtrafikken som fikk problemer i morgentimene i dag.

- Hva synes sjåførene om å bli holdt tilbake?

- Det var noen sure miner. Mange av dem er presset på tid og har en jobb de skal gjøre. Det forstår vi. Det ville ikke være forsvarlig å slippe tunge kjøretøy uten medbrakte kjettinger videre nordover hvor kjøreforholdene var vanskelige. Vi samarbeider tett med Vegtrafikksentralen om når det er forsvarlig å sende tungbilene videre, sier Mjøsund.

Overrasket Han er overrasket over at flere kjøpere av transporttjenester ikke stiller krav om at bilene de leier er forsvarlig skodd.

- Etter 1. november slipper vi ikke videre tungebiler uten kjettinger, sier Mjøsund.

Vegvesenet kommer til å ha særlig fokus på kjettinger på utekontroller nord for Oslo mandag og tirsdag. Det er spådd mer snø.

- Det er særlig viktig med kjettinger for tunge kjøretøy som skal over fjellet til Vestlandet eller mot Trondheim, sier Mjøsund.

Kontroll også i Valdres På kontrollposten Kalplassen i Valdres langs E16 ble det også kontrollert tunge kjøretøy i dag. Her ble ingen stoppet uten kjettinger. 

- Næringen er nok mer forberedt på vinter der enn i Ski, sier Per Kolstad i Statens Vegvesen til Dagbladet.

Innholdet i artikkelen er hentet fra  Statens vegvesen sine nettsider.