Statholdergaarden fikk kjempebot

Bent Stiansens stjernerestaurant Statholdergaarden har fått en bot på 300 000 kroner av Arbeidstilsynet, for «betydelige og omfattende» lovbrudd.

SMEKK PÅ SAUSNEBBET: Da Bent Stiansens stjernerestaurant Statholdergaarden fikk besøk av Arbeidstilsynet, fant kontrollørene ut at personalet hadde hatt arbeidsdager opp mot 15 timer.
SMEKK PÅ SAUSNEBBET: Da Bent Stiansens stjernerestaurant Statholdergaarden fikk besøk av Arbeidstilsynet, fant kontrollørene ut at personalet hadde hatt arbeidsdager opp mot 15 timer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Stadholdergården i Oslo er landets lengstlevende topprestaurant, med en stjerne i Michelinguiden i over 20 år. Denne våren har de fått en kraftig bot fra Arbeidstilsynet.

- Ja, det stemmer at vi har fått en bot på 300.000. Den er betalt uten kommentarer, sier Bent Stiansen til Dagbladet.

Det var under et besøk fra Arbeidstilsynet i januar 2018 at det ble funnet uregelmessigheter ved timelistene som ble lagt fram.

- Vi hadde en gjennomgang med arbeidstilsynet, der alle vaktlister og timelister ble lagt frem. De fant noen ting de ikke var fornøyd med fra julebordsesongen 2017, som handlet om at lærlinger og noen kokker og servitører hadde arbeidet mer enn det som var innenfor rammene, sier Stiansen.

Boten kom først nå denne våren.

- Arbeidstilsynet arbeider ikke spesielt fort, kommenterer Stiansen tørt.

- Alvorlige brudd

Arbeidstilsynet karakteriserer overtredelsene på Statholdergaarden som betydelige og omfattende.

- Vi fant at det var brudd på overtid og friperioder. Det gikk på arbeidsdager opp mot 15 timer og arbeidsuker opp mot 70 timer, sier Morten Kjerstad Larsen, tilsynsleder i Arbeidstilsynet i Oslo.

- Dette er langt over det som er tillatt, og er et brudd av alvorlig karakter, sier Larsen.

Arbeidstilsynet har i sin rapport også skrevet at lovbruddene framstår som systematiske og planlagte.

- På vaktplanene lå det inne vakter på 13 timer, sier Larsen.

Overtredelsesgebyret på 300.000 kroner er høyt. I vurderingen er det lagt vekt på både lovbruddenes alvorlighet, og at selskapet Stiansen AS har stor omsetning og god økonomi.

Har tatt grep

Stiansen bedyrer at alt nå er i sin skjønneste orden på stjernerestauranten.

- Vi har etablert lokal tariffavtale og strammet opp vaktlistene litt. Disse er nå godkjent av Arbeidstilsynet. Det var årsmøte i personalklubben nylig, og de er godt fornøyde, sier Stiansen.

En rapport fra Arbeidstilsynet som kom før jul, konkluderte med at 80 prosent av virksomhetene innen hotell- og restaurantnæringen bryter arbeidsmiljøloven i ulik grad. Konklusjonen er basert på rundt 5000 tilsyn Arbeidstilsynet har gjennomført de siste årene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer