Statistikk-sjefen: - Ikke behov for innsyn

Administrende direktør Svein Longva mener folk ikke har behov for innsyn i Statistisk sentralbyrås register. Han forsikrer at de bare bruker personopplysninger til å lage statistikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag skrev Dagbladet om de store offentlige dataregistrene Statistisk sentralbyrå (SSB) har tilgang på. Folk flest har ikke krav på å få vite hvilke opplysninger SSB har registrert på nettopp dem. I går tok Venstres Odd Einar Dørum til orde for at vi bør få innsyn også her. Det mener SSB-sjef Svein Longva er unødvendig.

- Vi er annenhåndsbrukere av slike registre. Borgerne har allerede rett til å finne ut hva for eksempel skattemyndighetene eller trygdeetaten har registert på dem, og bør sjekke det hos dem. Dersom det er mindre feil i opplysningene vi sitter på, vil ikke det ha betydning for folk, sier Longva.

Som det kom fram i Dagbladet mandag, kan SSB selge statistikk som er bygd på alt fra helt uskyldige til svært sensitive opplysninger både til næringsliv og statlige etater. På Dagbladets nettsider har det vært stor debatt om de store datasamlingene. Men Longva understreker at de aldri selger eller gir ut opplysninger om enkeltpersoner, og at all statistikk er offentlig.

- Vi bruker opplysningene til å lage statistikk, og der er det ikke mulig å finne tilbake til enkeltpersoner, sier Longva.

Han forstår at det kan stilles spørsmål ved slike store datasamlinger, men avviser at de er statens forlengede arm.

- Vi verken kan eller vil utlevere opplysninger til andre statlige organer eller bedrifter. Og vi er pinlig nøyaktige med datavern og personvern, sier SSB-sjefen.

ingeborg.moe@dagbladet.no