Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statkraft fikk julegave til 60 milliarder kroner

Regjeringen vil drysse titalls milliarder kroner over offshore-vindmøller og vannkraftprosjekter i Peru.

ENERGI: Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft er fornøyd med julegaven fra regjeringen på 60 milliarder kroner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ENERGI: Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft er fornøyd med julegaven fra regjeringen på 60 milliarder kroner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Anders Horntvedt / Finansavisen):  - Ja, takk for julegaven, får jeg vel si, sa Steinar Bysveen, konserndirektør for konsernutvikling i Statkraft da pressekonferansen på Stortinget var oppløst i går, skriver Finansavisen.

- Det er fremtidige generasjoner som vil takke oss for dette, svarte miljø- og klimaminister Tine Sundtoft (H).

Investerer 60 mrd. I går ble statskassen åpnet for Statkraft, og 5 milliarder kroner hentet ut. Beløpet går til å styrke egenkapitalen. Samtidig skal selskapet bygge opp en buffer ved at staten frem til 2018 tar ut 5 milliarder kroner mindre i utbytte enn ellers.

- Gjennom låneopptak og partnerskap gir styrkingen av Statkraft mulighet for å investere 60 milliarder kroner i ny, fornybar energi, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Vannkraft i fremvoksende markeder som Tyrkia, Brasil og India er et hovedsatsingsområde i Statkraft-styrets strategiplan.

Peru var et annet land som ble nevnt på pressekonferansen.Selskapet har også tatt mål av seg til å bli en ledende operatør for havbasert vindkraft i Nord-Europa.

- Har nok lønnsomme prosjekter - Hvor mye av pengene skal brukes i Norge?

- En betydelig andel. Vi har behov for å oppgradere eksisterende vannkraftanlegg for 2 milliarder kroner, i tillegg har vi vindkraftprosjekter på Fosen og i Snillfjord-området i Trøndelag som vi ønsker å realisere, sier Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft.

- Så nå kan dere tørke støv av de kommersielt tvilsomme prosjektene deres og bare sette i gang?

- Hehe, nei. Vi har mer enn nok lønnsomme prosjekter. Vi er i den heldige situasjonen at vi har flere gode prosjekter enn det vi har finansieringsevne til.

- Hvis prosjektene er så lønnsomme, kunne dere ikke bare tatt opp lån i markedet?

- Det vil vi gjøre også. Egenkapitalen vil bli matchet med en tilsvarende mengde lån slik at soliditeten i selskapet holdes i forsvarlig stand.Ved utgangen av 2013 hadde Statkraft eiendeler for 151 milliarder kroner, hvorav 99 milliarder kroner var bundet opp i maskiner og anlegg. Gjelden var på 80 milliarder kroner.

Lover «forsvarlig» avkastning - Hvorfor skal pengene fra norske skattebetalere satses på havvindprosjekter utenfor Storbritannia og vannkraft i Peru?

- Vi har ikke gått inn i enkeltprosjekter, men vi har gjort en totalvurdering og kommet til at prosjektene har et miljømessig og økonomisk avkastningspotensial som er fullt ut forsvarlig, sier Mæland.

- Hvis avkastningen er så god, hvorfor kan ikke private gjøre det selv?

- Jeg oppfatter at det er stort flertall for at staten skal eie Statkraft. De forvalter fellesskapsressurser, men er også Europas største fornybarselskap. Det gir dem en enorm kompetanse som de kan benytte ute, sier Mæland.

«Lønnsom og ansvarlig» Den blå regjeringen har lovet å redusere statlig eierskap, men ingenting tyder på at delprivatisering eller splitting av Statkraft er nært forestående.

- Et stort politisk flertall mener at Statkraft skal være et offentlig eid selskap, og vår vurdering av det fremkommer i eierskapsmeldingen, sier Mæland.

I meldingen blir «lønnsom og ansvarlig» forvaltning av norske naturressurser, bevaring av hovedkontorfunksjoner og utvikling av norsk kompetanse brukt som begrunnelse for det statlige eierskapet.

Rynning-Tønnessen opplyser at hans jobb er å drive selskapet best mulig, og at delprivatisering eller splitting av selskapet ikke er temaer som preger hans hverdag for tiden.

Flere nyheter Rentekutt vil gi uheldig effekt på gjeldsveksten
Hegnar: Scheel-utredningen går rett i skuffen
19 investorer ble 2,2 milliarder rikere på en uke

ENERGI: Næringsminister Monica Mæland har gitt Statkraft mulighet til å investere 60 milliarder kroner i fornybar energi.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
ENERGI: Næringsminister Monica Mæland har gitt Statkraft mulighet til å investere 60 milliarder kroner i fornybar energi. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media