Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Statkraft-sjefen må fjernes

- Statkraft-sjef Lars Uno Thulin må gå. Statkraft provoserer stortingsflertallet ved å kjøre inn maskinene i Beiarn, og viser en uvirkelig mangel på dømmekraft, sier Høyres Ivar Kristiansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Takket være politimester Bjørn Hareide ble sammenstøt mellom Statkraft og demonstrantene i går forhindret.

Høyre krever nå at statsråd Olav Akselsen fjerner Thulin med øyeblikkelig virkning.

- Et flertall i Stortinget har ettertrykkelig sagt at vi vil ha tilleggsutredninger før en eventuell anleggsstart. Da kan ikke Statkraft ture fram slik de nå gjør i Beiarn uten at det får konsekvenser for ledelsen, sier Ivar Kristiansen til Dagbladet.

Stanset

Han tror at Statkrafts opptreden har gjort framtidige kraftutbygginger i fylket nærmest umulig.

- Etaten har forsøkt å framprovosere sammenstøt med demonstranter og mistet all troverdighet. Det er ille at politimesteren blir den som må ta ansvar når Statkraft mister hodet, sier Kristiansen.

I ly av mørket fikk Statkraft natt til fredag «smuglet» inn fire brakker. Fredag morgen ble resten av transporten effektivt stanset, uten at politiet grep inn.

Seinere på dagen forlot Statkraft området med uforrettet sak.

For i går ble Bodøs politimester Bjørn Hareide alle miljøaktivisters store helt, da han nektet å hjelpe Statkraft med å fjerne demonstrantene.

Fikk blomster

I stedet for at politifolkene bar bort aksjonistene, delte alle kaffe og kaker på høstfjellet.

Deretter fikk en tydelig forlegen Hareide blomster fra Beiarn-aksjonistene.

- Kvasten står ikke til beskuelse, for å si det sånn. Jeg lurte på om jeg skulle returnere den, men lot være. Dette er en kinkig situasjon for en politimester, sier Hareide til Dagbladet.

Ikke politikk

I går kunne Hareide - som slett ikke har ry som politisk radikaler - kanskje mistenkes for å drive politikk. Det avviser han blankt.

- Politiet har en plikt til å beskytte lovlig virksomhet. Men det må være en sammenheng mellom det jeg gjør og det jeg vil oppnå. I Beiarn er det nå ikke hensiktsmessig å bruke makt.

- Hvorfor ikke?

- Selv om Statkrafts transport er lovlig, har et flertall på Stortinget henvendt seg til statsråd Akselsen med ønske om nye utredninger. Jeg har derfor besluttet at politiet ikke skal fjerne demonstranter.

Aksjonsgruppa skal hele helga holde døgnkontinuerlig vakt ved innkjørselen til området.

MÅTTE GI OPP:</B> Statkrafts trailertransport med brakker til anleggsarbeidet i Beiarn ble stanset- uten sammenstøt mellom Statkraft og demonstrantene.