Statkraft vil selge undersjøisk nettkabel

Statkraft legger den undersjøiske kabelen mellom Sverige og Tyskland ut for salg og håper ifølge Dagens Næringsliv på en pris på rundt 1 milliard kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 260 kilometer lange kabelen var klar til bruk i 1994 og kostet 2 milliarder svenske kroner. Kabelen var eid av det svenskbaserte selskapet Baltic Cable. Statkraft kjøpte seg etter hvert opp i selskapet, som siden 2010 har vært heleid av Statkraft.

- Jeg kan bekrefte at vi er i gang med en prosess der vi ser om vi finner kjøpere til Baltic Cable, men det er ikke naturlig å si hva vi tror vi kan få for den, sier Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen til Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen håper selskapet på en pris på rundt 1 milliard kroner. Baltic Cable var bokført til 770 millioner kroner i 2010.

Samtidig ligger det an til at Statkrafts eierpost i det tyske kraftselskapet E. on kan bli solgt eller byttet. Statkrafts post i E. on har siden 2009 falt fra 23 milliarder kroner til 9 milliarder kroner i verdi.

- Det er viktig å presisere at E. on-aksjene er et resultat av en byttehandel, der Statkraft i hovedsak fikk eierskap til flere vannkraftverk. Vi har ansett at aksjeposten i E. on har en strategisk verdi. Det mener vi at den fortsatt har, men vi vurderer løpende hva vi skal gjøre med den. Så langt har diskusjonen ikke endt i noe konkret, og vi har ingen tidsnød, sier Rynning-Tønnesen.

Næringsminister Trond Giske må nå på banen etter Statkrafts tap i E. on, mener Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten. Han mener at E. on-posten er utenfor Statkrafts kjernevirksomhet.

(NTB)