Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statlig boligbank ga krøsus-lån

Tre av eierne i utleieselskapene som har størst lån i Husbanken står på lista over Norges aller rikeste.

HJELPER VANSKELIGSTILTE: - Husbanken har som oppdrag å bidra til flere utleieboliger for vanskeligstilte fra seriøse utleiere, sa Husbanken-sjef Osmund Kaldheim til Dagbladet i forrige uke. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
HJELPER VANSKELIGSTILTE: - Husbanken har som oppdrag å bidra til flere utleieboliger for vanskeligstilte fra seriøse utleiere, sa Husbanken-sjef Osmund Kaldheim til Dagbladet i forrige uke. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Ifølge hjemmesida skal den statlige Husbanken «setje i verk regjeringa sin bustadsosiale politikk», med vekt på å hjelpe vanskeligstilte i boligmarkedet.

Akkurat vanskeligstilte kan de ikke kalles, eierne av de fem private boligutleierne med størst lån i Husbanken:

Tre av dem står på Kapitals liste over Norges 400 rikeste.

- Sosialt og forretningsmessig

- Jeg har bare kjøpt gårder, og så fulgte husbanklånet med, forteller Norges 15. rikeste Edgar Haugen (54) til Dagbladet.

PÅ RIKINGLISTA: «Haugen har all grunn til å smile», skriver Kapital om milliardæren Edgar Haugen.
PÅ RIKINGLISTA: «Haugen har all grunn til å smile», skriver Kapital om milliardæren Edgar Haugen. Vis mer

Kapital har anslått formuen hans til 13,5 milliarder kroner. Selskapet hans H-2 Utleie Bergen har husbanklån på 180 millioner kroner.

- Hvis ikke Husbanken hadde gjort dette, hadde det ikke blitt bygget utleiegårder. Da hadde alt blitt bygget for salg, sier Edgar Haugen.

Nummer 35 på rikinglista er Ole Gunnar Selvaag (73), med en beregnet familieformue på seks milliarder.

PÅ RIKINGLISTA: Ole Gunnar Selvaag. Foto: Jacques Hvistendahl
PÅ RIKINGLISTA: Ole Gunnar Selvaag. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Et av Selvaag-familiens selskaper har en milliard i husbanklån og ytterligere 850 millioner i tilsagn - slik Dagbladet skrev i helga - og er dermed største låntaker blant utleieselskapene.

- Vi ønsker både å ha et sosialt engasjement og å drive forretningsmessig, sier Olav H. Selvaag til Dagbladet. Ifølge Ole Gunnar Selvaags sønn bidrar husbanklånene til at folk som ikke har råd til å kjøpe bolig får et sted å bo.

Selger aldri

158. plass på rikinglista finner vi Steinar Moe (65), som har en anslått formue på 1,95 milliarder kroner. Selskapet Steinar Moe Eiendom har husbanklån på 556 millioner kroner.

PÅ RIKINGLISTA: Steinar Moe i Steinar Moe Eiendom. Anslått formue 1,95 milliarder kroner. Foto: Cornelis Poppe, NTB Scanpix
PÅ RIKINGLISTA: Steinar Moe i Steinar Moe Eiendom. Anslått formue 1,95 milliarder kroner. Foto: Cornelis Poppe, NTB Scanpix Vis mer

Siden 1992 har Moe drevet boligutleie i Oslo og Skien, med et prinsipp om ikke å selge og at folk skal kunne bli boende så lenge de vil.

Han er ikke i tvil om hva som er viktigst av fortjeneste og sosialt engasjement: - Sosialt engasjement, svarer Moe uten å nøle.

- Over i det politiske

Husbankens sjef Osmund Kaldheim kommenterer ikke om det er et tankekors at tre av utleierne med størst husbanklån står på Kapitals rikingliste.

Han sier at bankens fokus er å bidra til utleieboliger som kommer målgruppen til gode, med god kvalitet og til en forsvarlig pris.

- Vi skal sikre at det er seriøse og solide låntakere som står bak selskapene. Så takker jeg for invitasjonen til å ha synspunkter som går utover Husbankens oppgaver og mer over i det politiske, sier Osmund Kaldheim.

Krøsus Sork

Selskapet Krøsus Eiendom i Oslo har også fått husbanklån, men bare sju millioner. Ifølge eieren gikk det til å oppgradere en flermannsbolig - mot en 20 års leieavtale med Oslo kommune med reduserte priser.

«Navnet ble valgt fordi jeg synes det er morsomt», skriver eieren Knut Rysstad til Dagbladet.

Han forteller at han pleide å lese en tegneserie for barna da de var små, hvor en av karakterene het Krøsus Sork.

- Det er ikke Husbankens oppgave å påvirke selskapenes navnevalg, sier Husbank-sjef Osmund Kaldheim.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling