Statlig gambling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det norske spilleautomatmonopolet strider mot EØS-avtalen, mener Eftas overvåkingsorgan ESA i et brev til norske myndigheter. Det ferske stortingsvedtaket om å gi Norsk Tipping monopol på drift av spilleautomater kan bryte både med den frie etableringsretten og den frie bevegelsen av tjenester i det indre marked. Hvis ESAs syn vinner fram, kan staten tape milliardinntekter. Men ikke minst vil regjeringen miste et viktig våpen i kampen mot spillegalskap.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland mener nettopp at EØS-avtalen ikke blir brutt av sosialpolitiske årsaker. Det var avgjørende for at Stortinget vedtok å gi Norsk Tipping monopol og innføre restriksjoner både på utplassering, antall og typer automater fra nyttår av. Automatene skulle bli snillere. I praksis vil det si at de spillegale må anstrenge seg noe mer for å blakke seg. Ved å gi Norsk Tipping monopol, kan dessuten de humanitære organisasjonene toe sine hender. Heretter vil de motta penger fra overskuddet gjennom tippenøkkelen.

Men ESA kjøper ikke de høyverdige argumentene så lenge Norsk Tipping markedsfører sin virksomhet så aggressivt. Selskapet var i fjor landets største annonsør. Indirekte stiller overvåkingsorganet spørsmål ved om ikke den egentlige hensikten med monopoliseringen er å sikre inntekter til statskassa. Brevet fra ESA kommer for øvrig samtidig som EU-kommisjonen foretar en større opprydding i statlige spillemonopol innen EU.

Det er åpenbart at eierskap ikke setter en stopper for de mange personlige tragediene som følger av spilleavhengighet. Folk bryr seg ikke om pengene går via Hamar eller direkte til Røde Kors. Den teknologiske utviklingen sørger dessuten for stadig nye muligheter til å kaste penger ut av vinduet for et øyeblikks spennings skyld og gjør det i praksis umulig å stenge alle vinduer. Regjeringen må likevel se brevet fra ESA som en ytterligere oppfordring til å legge strenge restriksjoner på statens spilleavhengighet. Den endelige konklusjonen fra ESA vil være svaret på om Svarstad Haugland fortsatt gambler høyt med folks galskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer