Statlig gambling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det norske spilleautomatmonopolet strider mot EØS-avtalen, mener Eftas overvåkingsorgan ESA i et brev til norske myndigheter. Det ferske stortingsvedtaket om å gi Norsk Tipping monopol på drift av spilleautomater kan bryte både med den frie etableringsretten og den frie bevegelsen av tjenester i det indre marked. Hvis ESAs syn vinner fram, kan staten tape milliardinntekter. Men ikke minst vil regjeringen miste et viktig våpen i kampen mot spillegalskap.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland mener nettopp at EØS-avtalen ikke blir brutt av sosialpolitiske årsaker. Det var avgjørende for at Stortinget vedtok å gi Norsk Tipping monopol og innføre restriksjoner både på utplassering, antall og typer automater fra nyttår av. Automatene skulle bli snillere. I praksis vil det si at de spillegale må anstrenge seg noe mer for å blakke seg. Ved å gi Norsk Tipping monopol, kan dessuten de humanitære organisasjonene toe sine hender. Heretter vil de motta penger fra overskuddet gjennom tippenøkkelen.

Men ESA kjøper ikke de høyverdige argumentene så lenge Norsk Tipping markedsfører sin virksomhet så aggressivt. Selskapet var i fjor landets største annonsør. Indirekte stiller overvåkingsorganet spørsmål ved om ikke den egentlige hensikten med monopoliseringen er å sikre inntekter til statskassa. Brevet fra ESA kommer for øvrig samtidig som EU-kommisjonen foretar en større opprydding i statlige spillemonopol innen EU.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer