Statlig iransk TV: Ti personer drept i demonstrasjoner

Demonstrasjonene i Iran har ikke gitt seg ennå.

DEMONSTRASJONER: Her demonstrerer studenter utenfor universitetet i Iran lørdag. Demonstrasjonene har pågått siden torsdag, og retter seg både mot økende priser og regimet i landet. Foto: AP Photo / NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: Her demonstrerer studenter utenfor universitetet i Iran lørdag. Demonstrasjonene har pågått siden torsdag, og retter seg både mot økende priser og regimet i landet. Foto: AP Photo / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statlig iransk TV melder at ti personer er drept i demonstrasjoner rundt i landet de siste dagene, uten å komme med ytterligere detaljer.

Det melder nyhetsbyrået AP mandag formiddag.

«Død over Khamenei»

Tidligere på dagen opplyste en iransk folkevalgt at to personer er skutt og drept i demonstrasjoner i byen Izeh sørvest i landet.

- Folket i Izeh, i likhet med i andre byer, holdt en protest mot økonomiske problemer. Dessverre førte den til drapene på to personer og skader på andre, sa folkevalgte Hedayatollah Khademi til nyhetsbyrået ILNA.

- Jeg vet foreløpig ikke om det var politi eller demonstranter som sto for skytingen i går kveld, fortsetter han.

Demonstrasjonene i Iran begynte torsdag, angivelig som protest mot stigende priser og høy arbeidsledighet. Men det har utviklet seg til mer omfattende protester mot president Hassan Rouhani og hans regjering.

Ropene rettet seg også etterhvert mot Irans øverste religiøse leder ayatolla Khamenei. Folk ropte «død over Khamenei», «død over diktatoren» eller «skam over Khamenei».

På sosiale medier oppfordres det mandag til å avholde demonstrasjoner i Teheran og rundt 50 andre byer, skriver Reuters.

Flere personer er pågrepet, og lørdag ble to personer drept i byen Dorud. Myndighetene hevder IS sto bak drapene.

Pågripelser

Så langt i 2018 er det meldt om demonstrasjoner i byene Izeh, Kermanshah og Khorramabad vest i Iran, Shahinshahr i nordvest og Zanjan i nord.

Det er vanskelig å få verifisert meldinger om hva som skjer, skriver AFP. Årsaken er blant annet utfordringer knyttet til reiserestriksjoner og sporadiske sperringer av mobilnett og populære sosiale medier som Telegram og Instagram.

Ifølge nyhetsportalen Aftabnews ble rundt 100 demonstranter pågrepet i byen Arak 240 kilometer sørvest for hovedstaden Teheran. Pågripelsene skjedde etter at en demonstrasjon mot myndighetene skal ha utartet og blitt voldelig, meldte portalen søndag.

Tolv politifolk ble skadd i sammenstøt med demonstranter, sier guvernør Ali Aghazadeh. Han sier myndighetene håper å få informasjon om eventuelle nye demonstrasjoner.

- Fritt til å demonstrere

Lørdag ble over 200 demonstranter pågrepet i Teheran. Torsdag og fredag ble over 50 mennesker pågrepet.

- Irans folk står fritt til å demonstrere. Offentlige myndigheter og institusjoner må ha rom for kritikk, sa Irans president Hassan Rouhani da han søndag kom med sin første kommentar om demonstrasjonene i landet. Han advarte mot å bruke vold.

- Kritikk er noe annet enn voldsbruk og å ødelegge offentlige eiendommer.

Samtidig har myndighetene blokkert tilgangen til de sosiale mediene Instagram og Telegram, og rettet en advarende pekefinger mot demonstrantene.

- De som ødelegger offentlig eiendom, forstyrrer roen og bryter loven må ta ansvar for sin oppførsel og betale prisen. Spredningen av vold, frykt og terror vil definitivt blir konfrontert, sa Irans innenriksminister Abdolrahman Rahmani Fazli på lørdag.

(Dagbladet/NTB)