Statlig kraft

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Når politikerne blir nervøse og manøvrerer mer enn de beslutter, er det grunn til å følge med i timen. Det er akkurat det som skjer når det gjelder regjeringens forslag om å omdanne Statkraft til et aksjeselskap. Arbeiderpartiet og SV frykter at dette bare er første skritt på veien til en delprivatisering av kraftgiganten. Regjeringen har riktignok ikke foreslått noen endring i eierforholdene, men Ap og SV har rett i at det er grunn til å være mistenksom. At Høyre ønsker å selge ut energiselskapene, er med all tydelighet demonstrert i Oslo hvor byrådet to ganger har forsøkt å selge aksjene i Hafslund. Når en slik framgangsmåte ikke foreslås av regjeringen, kan det ha sammenheng med at privatiseringen av energimarkedet ikke har vært noen politisk vinner for høyresiden. Tvert imot har kraftkrise og store prisbevegelser på elektrisitetsmarkedet utløst skepsis til å selge ut energiressursene. Det er en sunn skepsis.

Etter Statoil er Statkraft det mest verdifulle selskapet i den statlige eierporteføljen. Selskapet er Norges største produsent av elektrisk kraft med ca. en tredjedel av landets vannkraftproduksjon. Statkraft er dessuten Norges tredje største selskap og Europas nest største produsent av fornybar energi. Selskapet har klart gitt uttrykk for at det ønsker overgang til aksjeselskap og klare rammer når det gjelder utbyttepolitikk og strategi. Derimot har selskapet ikke signalisert noe ønske om å endre eierforholdene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer