Statlig utvalg mot kattepine

DRAMMEN (Dagbladet): Villkattene tok fullstendig kontroll over Bacheparken barnehage i Drammen. Nå skal et statlig utvalg få skikk på dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barna kom hjem fra barnehagen med ringorm, småmark og spolorm i kroppen.

- Vi hadde usedvanlig mye oppkast og diaré. Barna var bestandig syke, og som styrer kunne jeg ikke garantere en trygg og sikker lekeplass, sier Elisabeth Ravn i Bacheparken barnehage.

Først da kommunen grep inn i fjor høst ble det slutt på katteplagene. Flere av kattene ble avlivet, resten ble omplassert langt utenfor byen.

Forsøkte alt

Barnehagestyreren hilser det statlige utvalget mot villkatter velkommen. Utvalget er nedsatt av Landbruksdepartementet, og skal se på omfang og måter å løse villkattproblemet på.
- Vi startet hver morgen med å fjerne åtte- ti klaser med avføring fra kattene. Men vi klarte ikke å fjerne alt. Barna kom inn med avføring på hendene og klærne. Noen puttet også sand med avføring i munnen, sier Elisabeth Ravn.

Vel et år etter at barnehagen første gang kontaktet kommunen for å få hjelp, ble det gjort noe med problemet. Inntil da forsøkte de ansatte forgjeves å fjerne kattene ved hjelp av kattepiller, gitter over sandkassene og daglige oppryddinger.

Problemene startet da en kvinne i nabolaget begynte å ftre kattene. Etter måltidet tok de seg inn i barnehagen og brukte hele uteplassen som toalett.

Lar katta bli

Ifølge veterinærinspektør Olav Lyngset i Landbruksdepartementet har departementet fått en rekke henvendelser fra dyrevernorganisasjoner og andre.

- En ukontrollert villkattbestand er først og fremst et storbyproblem, særlig i Oslo, sier han.
- Mange tenker ikke på at det å anskaffe seg katt koster både tid og penger. Noen kjører til en kant av byen og slipper ut katta der, mens andre flytter og lar katta bli igjen. Vi får stadig henvendelser fra industriforetak, borettslag og privatpersoner som føler katteplagene på kroppen, sier distriktsveterinær Ola Maagaard i Oslo og Follo.

Siri Martinsen i NOAH for dyrs rettigheter gleder seg over katteutvalget.

- Villkatter som lever ute har det ikke alltid bare bra. Om vinteren fryser de, har vanskeligheter med å få tak i mat, og blir ofte syke. For et velstående land som Norge burde det være en selvfølge at det offentlige tok ansvar for dem. Bra at vi endelig kommer etter, sier Siri Martinsen.