Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statlige oljebyråkrater eier aksjer i selskaper de har tilsyn med - nå må de selge

Byråkrater i Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet har satset sparepenger i næringene de fører tilsyn med, ifølge aksjonærregisteret.

EIER OG DRIVER TILSYN: Dagbladet kan nå avdekke at ansatte i Petroleumstilsynet ved årsskifte eide aksjer i offshore-selskaper tilsynet er satt til å drive oppsyn med, som Aker-selskapene. Foto: Scanpix
EIER OG DRIVER TILSYN: Dagbladet kan nå avdekke at ansatte i Petroleumstilsynet ved årsskifte eide aksjer i offshore-selskaper tilsynet er satt til å drive oppsyn med, som Aker-selskapene. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gjennomgang av aksjonærregisteret gjort av Dagbladet viser at rundt ti ansatte i Petroleumstilsynet ved årsskiftet eide aksjer i ulike offshore og leverandørindustrien for norsk oljeindustri.

Mest populært blant oljebyråkratene, som fører tilsyn med bransjen, er de norske Aker-selskapene, der flere sjefingeniører og en seniorrådgiver hadde aksjeposter.

Saksbehandlet egne selskap Dette er ikke første gang det avdekkes at de ansatte i tilsynet har dobbeltroller, men Dagbladets funn viser at utfordringen med aksjeeierskap i oljebyråkratiet er større enn tidligere kjent.

I mars avslørte nettavisene Offshore og Sysla at 26 byråkrater i Oljedirektoratet (OD) og Petroleumstilsynet (Ptil) eide aksjer i Statoil for 3,5 millioner kroner. De to forvaltningsorganene skal være oljeindustriens viktigste vaktbikkjer.

Om lag halvparten av dem hadde Statoil-aksjer for mer enn 100 000 kroner, flere for rundt en halv million kroner. Flere av aksjeeierne hadde drevet omfattende saksbehandling for selskaper de hadde plassert sparepengene sine i.

Professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Eivind Smith, konkluderte med at ansatte i de to offentlige instansene burde nektes å eie aksjer i næringen.

- I en bransje med så store verdier involvert er både faren for korrupsjon og behovet for tillit til det offentlige styringssystemet særlig stort, sa Smith til Offshore.no.

Avsløringen ble møtt med krav fra politisk hold om regelendringer. Det siste halvåret har både OD og Ptil jobbet med å få på plass et fungerende regelverk. Begge steder blir det endringer for de ansattes aksjeeierskap, etter avsløringene.

Flere eiere Avsløringen ble til ved at journalistene manuelt sammenliknet lister over ansatte i OD og Ptil med aksjebøkene i oljeselskaper.

Nå har Dagbladet kjørt lister over ansatte opp mot hele aksjonærregisteret. Resultatet viser at eierskapet blant byråkratene i oljeselskaper og offshoreindustrien er høyere enn det som har vært kjent tidligere.

En sammenlikning med Offshore.no sine funn fra mars viser at ytterligere to ansatte i OD eide oljeaksjer per 31. desember 2014, som er datoen for versjonen av aksjonærregisteret Skatteetaten har gjort tilgjengelig. I Ptil har Dagbladet funnet ytterligere én aksjonær med en post på 56 000 kroner i Statoil.

- Nå skal jeg selge aksjene, sier eieren, når Dagbladet ringer for å få bekreftet eierposten.

- Jeg ser jo at det er problematisk fra et prinsipielt ståsted.

Regelendring i Ptil Bakgrunnen for salget er at de ansatte ikke får eie ikke lenger får eie aksjer i oljeselskaper og offshore-leverandører der de kan komme i en interessekonflikt.

- Vi kan ikke eie selskaper i selskaper vi fører tilsyn med. Det gjelder også leverandør- og offshoreindustrien, rederier og en rekke andre aktører, sier pressekontakt Øyvind Midttun i Ptil til Dagbladet.

Beslutningen kommer etter at Petroleumstilsynet har søkt Arbeids- og sosialdepartementet om dispensasjon fra regelverket for å la åtte ansatte eie aksjer i selskaper der organet er tilsynsmyndighet. Seks av disse søknadene ble avvist. Dermed måtte praksisen endres.

De to som fikk beholde aksjene har utelukkende administrative oppgaver og ingen kontakt med selskapene.

Letedirektør med leteaksjer Dagbladets gjennomgang viser at også byråkrater i Oljedirektoratet (OD) har satt sparepengene sine i aksjer i leverandørindustrien og i leteselskapene som finner det sorte gullet under havet.

Direktoratet regulerer ikke denne næringen direkte.

En av dem som har sparepenger i leverandørindustrien er Direktør for leting i Oljedirektoratet, Sissel Henny Eriksen.

Eriksen eier aksjer i riggselskapet Northern Offshore. Selskapets leterigger jaktet etter olje under havbunnen verden rundt. Finansmann John Fredriksen brukte flere år på å bygge opp, før det ble solgt til et kinesisk selskap i sommer.

Eriksen vil ikke la seg intervjue direkte av Dagbladet, men via pressetjenesten sier hun følgende i en sms:

- Dette er aksjer som ble kjøpt før jeg ble en del av ODs ledelse. Oljedirektoratet har ingen innflytelse på hvilke riggselskap oljeselskapene velger å bruke, skriver Eriksen.

Regelendringer i OD I likhet med Ptil har OD brukt det siste halvåret til å vurdere regelendringer vedrørende aksjeeierskap for sine ansatte. I OD er det bare eierskap av aksjer i oljeselskap som blir rammet av regelendringene.

- Det vil etter hvert komme en policy fra direktoratet om eierskap i aksjer i oljeselskap. Den policyen skal gjennom behandling hos ledelsen og fagforeningen først, sier Eldbjørg Vaage Melberg til Dagbladet.

Hva er forslaget til regelverk?

- Det kan jeg ikke si nå.

Etter det Dagbladet forstår vil ikke leverandørindustrien omfattes av regelverket om aksjeeierskap i OD.

- Eierskap i riggselskap er ikke en del av vurderingene om aksjeeierskap som nå blir gjort, skriver Eriksen i sms'en til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!