Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statnett åpner pengesekken for kraftkabel til Tyskland

Statnett og deres tyske partnerne er blitt enige om å investere et sted mellom 13 og 17 milliarder kroner for å få på plass den planlagte strømkabelen mellom Norge og Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen som sikrer byggingen av en høykapasitets strømkabel mellom de to landene skal kunngjøres senere tirsdag.

Et samlet løft på mellom 1,5 og 2 milliarder euro, et sted mellom 13 og 17 milliarder kroner etter dagens kurs, skal fordeles mellom Statnett og det tyske nettelskapet TenneT og den tyske investeringsbanken KfW.

Statnetts konsernsjef Auke Lont sier at kabelen vil være et viktig bidrag til fremtidens kraftsystem med klimavennlige og effektive løsninger.

- Den vil også øke sikkerheten for strømforsyningen for forbrukerne og skape verdier på begge sider av forbindelsen, sier Statnett-sjefen.

TenneT-direktør Mel Kroon sier at kabelen er et viktig bidrag til Tysklands økende satsing på vindkraft.

Ifølge en felles pressemelding er poenget med kabelen at et overskudd av vindkraft fra Tyskland kan eksporteres til Norge - og faktisk bli lagret i norske vannmagasiner fordi tappingen kan reduseres. Eller motsatt, at norsk vannkraft kan eksporteres til Tyskland ved ekstra høy etterspørsel der.

Den planlagte kabelen er 623 kilometer lang, hvorav 516 km vil ligge under vann. Kapasiteten blir 1.400 megawatt.

(NTB)