Statnett: Fem ganger flere lyn enn normalt

550 000 lyn over Norge i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil i år har Statnett registrert nærmere 550 000 lyn over Norge. Det er fem ganger flere enn normalt i løpet av et helt år.

 Det lynte mest mandag 4. august. Da ble det registrert 91 785 lyn over Norge. Mer enn halvparten av disse var fra sky til bakke, skriver det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Det har aldri vært registrert like mange lyn som i år. Det normale er rundt 110 000 lyn i året.

- Unngår strømbrudd Lynregistreringen er et samarbeid mellom Statnett og SINTEF og gir grunnlaget for lynkartene. De viser nøyaktig hvor lynet har slått ned og utarbeides på bakgrunn av informasjon om lynaktivitet som fanges opp av sensorer.

- Lynvarsling kan gjøre at vi unngår strømbrudd, eller at strømbruddet blir kortere. Vi får tid til å legge inn reservekapasitet i ledningsnettet, og kan sette mannskap i beredskap til å rykke ut, sier direktør Olav Stokke i Statnett.

I dag består det norske lynsystemet av 16 sensorer, hvorav 14 er plassert i Norge, én på Shetland og én i Danmark. I tillegg er det et samarbeid om datautveksling med andre europeiske land.

Til sammen er det 153 lynsensorer i drift i Europa i dag, fra Kanariøyene i sør til Vardø i nord.

Lyndata til publikum I løpet av de siste årene har SINTEF skiftet ut de gamle sensorene, og i høst settes en ny sentralenhet i drift.

- Allerede nå ser vi at det nye utstyret registrerer flere sky-til-bakke-lyn enn det gamle, og at presisjonen i registreringene blir bedre, sier forsker Frank Dahlslett i SINTEF Energi.

Dahlslett sier at interessen rundt lynregistreringen har vært stor denne sommeren, og at de vil vurdere ulike løsninger for å gjøre lyndata tilgjengelig for nordmenn flest.

(NTB)