Statnett: Fem ganger flere lyn enn normalt

550 000 lyn over Norge i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hittil i år har Statnett registrert nærmere 550 000 lyn over Norge. Det er fem ganger flere enn normalt i løpet av et helt år.

 Det lynte mest mandag 4. august. Da ble det registrert 91 785 lyn over Norge. Mer enn halvparten av disse var fra sky til bakke, skriver det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Det har aldri vært registrert like mange lyn som i år. Det normale er rundt 110 000 lyn i året.

- Unngår strømbrudd Lynregistreringen er et samarbeid mellom Statnett og SINTEF og gir grunnlaget for lynkartene. De viser nøyaktig hvor lynet har slått ned og utarbeides på bakgrunn av informasjon om lynaktivitet som fanges opp av sensorer.

- Lynvarsling kan gjøre at vi unngår strømbrudd, eller at strømbruddet blir kortere. Vi får tid til å legge inn reservekapasitet i ledningsnettet, og kan sette mannskap i beredskap til å rykke ut, sier direktør Olav Stokke i Statnett.

I dag består det norske lynsystemet av 16 sensorer, hvorav 14 er plassert i Norge, én på Shetland og én i Danmark. I tillegg er det et samarbeid om datautveksling med andre europeiske land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer