STANSER ARBEIDET:  Statnett utsetter byggearbeidet til i morgen etter aksjonene fra Bevar Hardanger. Foto: Marit Hommedal / Scanpix
STANSER ARBEIDET: Statnett utsetter byggearbeidet til i morgen etter aksjonene fra Bevar Hardanger. Foto: Marit Hommedal / ScanpixVis mer

Statnett utsetter kraftmastbygging etter aksjoner

- En viktig delseier, mener aksjonistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Rundt 30 personer aksjonerte mot Statnett på Kvamskogen i Hardanger i morges. Aksjonistene hadde som mål å stoppe byggestarten for kraftmastene til det planlagte luftspennet i Hardanger. Nå sier aksjonistene at Statnett har bestemt å utsette byggestarten til i morgen.

-  Vi ser på dette som en delseier og er godt fornøyd med det foreløpig. Vi har også rettet en sterk oppfordring om at de må ta til fornuft og utsette dette til våren når kraftbehovet til Bergen er bedre utredet, sier leder i Bevar Hardanger, Audun Klyve Gulbrandsen til Dagbladet.

Aksjonistene er nå i ferd med å pakke sammen.

- Nå skal vi sette oss ned å snakke sammen om vi skal tilbake i morgen. Det er ikke alle som har tid til å gjøre dette til en heldagsjobb. Dette var en viktig symbolsk markering hvor vi fikk understreket alvoret ved at vi fikk utsatt arbeidet med en dag. Så får vi se hvordan vi skal jobbe videre, sier han.

Kommunikasjonssjef i Statnett Irene Meldal bekrefter ikke at byggestarten er utsatt.

- Vi ser an situasjonen. Det kan godt hende at vi utsetter, men vi vurderer dette fortløpende. Personsikkerheten er det viktigste. Vi kan for eksempel ikke fly helikopter veldig nær mennesker. Om aksjonen forsetter i morgen så må vi også se an situasjonen, sier hun.

Hva synes dere om aksjonen?

- Vi har ingen spesielle synspunkter på aksjonen. Den var varslet og vi har forståelse for at folk har behov for å uttrykke sine synspunkter, sier hun.

Aksjonistene tok seg ved 6-tiden i morges inn på anleggsområdet ved Kvamskogen i Hordaland. Mandag skulle Statnett etter planen begynne anleggsarbeidet på den nye 10 kilometer lange overføringsforbindelsen mellom Børdal i Samnanger og Mødal på Kvamskogen. Forbindelsen er en del av den omstridte kraftlinjen som skal gå fra Sima i Eidfjord.