Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil: -  Rapporten er frigitt Forskere: -  Vi har aldri fått beskjed

Dagbladet kontaktet i går Sintef for å få tilsendt giftrapporten fra 1984 Statoil hevder har vært frigitt offentligheten siden 1990. Det var ikke så enkelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil framholder at rapporten har vært frigitt offentligheten siden 1990, og viser til at rapporten har fått et ISBN-nummer, slik alle offentlige publikasjoner får. Forskere framholder like fullt at rapporten er holdt borte fra dem, og Sintef har aldri fått melding fra selskapet om at rapporten skal frigis.

Skjulte rapporten

-  Vi har aldri fått skriftlig beskjed fra Statoil om at rapporten skal omklassifiseres fra «fortrolig» til «åpen». Du kan rett og slett ikke få den fra oss før vi mottar en slik beskjed fra Statoil, sa forsker Bjarne Malvik til Dagbladet i går formiddag. Seinere på dagen fikk Dagbladet rapporten - direkte fra Statoil.

Selv om Statoil hevder at rapporten har vært offentlig tilgjengelig i 15 år, har selskapet holdt den skjult for norske forskere.

-  Vi har sittet i flere møter med Statoil og aktivt bedt om å få all tilgjengelig litteratur som omhandler eksponering offshore, sier Professor Bente Elisabeth Moen ved Universitetet i Bergen.

Moen og kollegene ble aldri orientert av Statoil om rapporten fra 1984 eller oversiktsartikkelen fra 1990.

-  Statoil kommer med en underlig begrunnelse i Dagbladet når de viser til noe som har vært publisert et sted som vi ikke har visst noe om. Vi burde i så fall ha vært orientert om denne artikkelen. Dersom de hadde kommet med den til oss, hadde vi sagt «ja takk». Som sagt, vi har bedt om å få alt de har, poengterer Moen. Professoren er godt kjent med at oljebransjen tilbakeholder rapporter.

-  Olav Bjørseth har skrevet åtte, ti rapporter på oppdrag fra oljeselskapene som vi har bedt om innsyn i, uten at vi har fått lov til det. Det er svært problematisk at selskapene holder disse rapportene unna offentligheten, sier Moen.

Statoil sa nei

Den nå pensjonerte Sintef- og NTNU-forskeren Olav Bjørseth fastholder at oljeselskapet har holdt forskningsrapporten fra 1984 skjult.

-  Jeg har kontaktet Statoil flere ganger etter 1990 og bedt om at de skal frigi rapporten. Selskapet har ikke etterkommet mitt ønske, sier Bjørseth. Bjørseth har fulgt nøye med på all oljerelatert forskningslitteratur siden begynnelsen av 80-tallet.

-  Det eneste jeg vet om som er publisert i 1990 kommer fra Statoil-forsker Ingvar Eide, altså en Statoil-mann som siterer fra en Statoil-eid rapport og bruker det i en artikkel. Å påstå at dette betyr at rapporten er frigitt offentligheten er ikke korrekt, sier Bjørseth. Artikkelen er skrevet av nevnte Ingvar Eide, og ble publisert i fagtidsskriftet Annals of Occupational Hygiene i 1990. Det er en oversiktsartikkel som refererer bruddstykker, både fra den omtalte rapporten fra 1984 og fra en rekke andre artikler.

Sintef-rapporten fra 1984 viser til funn av det kreftframkallende stoffet benzen i oljedampen. Benzenfunnene er informasjon som ikke blir omtalt i oversiktsartikkelen fra 1990.

Statoil kan ikke forklare hvorfor rapporten til dags dato har vært stemplet «fortrolig» i Sintefs arkiv.

-  Misforståelse

-  Det har tydeligvis vært en misforståelse knyttet til rapportens status. Vi går nå gjennom denne saken internt for å få avklart hvordan misforståelsen med rapporten har oppstått, sier informasjonssjef Kristofer Hetland i Statoil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!