Statoil-aksjens supertime

Den første børstimen ble det solgt Statoil-aksjer for 2,3 milliarder kroner. Oslo Børs har aldri opplevd makan, og de som investerte i Statoil har allerede tjent penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her kan du følge kursutviklinga fram til stengetid klokka 16.

De som kjøpte Statoil-aksjer til forhåndsprisen på 69 kroner kunne koste på seg et smil klokka 10.01 i dag. I børsens første minutt ble aksjen omsatt for 72 kroner. Men bredest smiler Statoil.

- Det er artig at interessen er så stor, sier Statoils talskvinne Wenche Skorge til Dagbladet.no.

5 millioner i sekundet

Statoil ønsket ikke å kopiere Telenors børsintroduksjon hvor kursen bare falt den første tiden. De kunngjorde derfor i går at aksjeprisen ville bli satt til 69 kroner. Flere eksperter mente at prisen var i laveste laget, og det var derfor ventet et rush av kjøpere da Oslo Børs åpnet klokka 10.

På 40 sekunder var det solgt Statoil-aksjer for 206 millioner, og en time seinere hadde 2,3 milliarder kroner skiftet hender.

Rekordomsetning

- Aldri har så mye blitt omsatt på så kort tid på Oslo Børs, sier børs-talsmann Tor Arne Olsen.

Han håper at delprivatiseringa av Statoil vil øke interessen også for andre aksjer på den norske børsen.

- Statoil blir det desidert største selskapet på børsen. Vi håper at Statoil vil fungere som et nytt lokomotiv for børsen og tiltrekke ny kapital og nye investorer, sier Olsen til NRK.

Etter de første budene på 72 kroner, stabiliserte prisen seg mellom 70 og 71 kroner. De 62 000 privatpersonene og de andre investorene har dermed allerede tjent penger på investeringen sin. Like etter klokka 11 sank prisen til 69,50 kroner.

- Fornuftig pris

Aldri før har så mange deltatt i et norsk aksjesalg, og mange av disse følger spent kursutviklinga på Oslo Børs fra klokka 10 og New York-børsen fra klokka 15.30. De som kjøpte for opptil 25 000 kroner, fikk tre kroner rabatt per aksje. Mesteparten av aksjene gikk likevel til utenlandske selskap.

Med en aksjekurs til 69 kroner ble Statoil verdsatt til 151 milliarder kroner.

- Dette er en fornuftig pris og den markedet vil betale, sa oljeminister Olav Akselsen i går.

Statoil kan ha valgt å prise aksjene lavt for å blidgjøre kjøperne.

- Jeg tror Statoil ønsket seg en vellykket børsintroduksjon og ville unngå Telenor-situasjonen der selskapet falt de første dagene, sier en analytiker til dn.no.

Følg børsintroduksjonen

I dag privatiseres 17,5 prosent av Statoil, men Stortinget vil på sikt la private eie en tredjedel av oljeselskapet. Statoil tjener 13 milliarder kroner på dagens privatisering - penger som skal nedbetale lånet de fikk av Staten for å delfinansiere kjøpet av SDØE-andeler.

Dagbladet.no og Finanskanalen.no følger Statoil-aksjen utover dagen.

Her finner du Oslo Børs.

Har hele Statoil-styret gått deg hus forbi? Les A bluffer's guide to Statoil og imponér kollegene.