Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil-anlegg i Algerie angrepet med raketter

Beskrives som «nesten-katastrofe», men ingen skal være skadet.

RAKETT-ANGREP: Gassanlegget på bildet, i In Salah i Krechba i Algerie, ble i morges cirka klokken 06:00 lokal tid truffet av eksplosiver avfyrt fra avstand. Foto: Svein Erik Furulund/Aftenposten
RAKETT-ANGREP: Gassanlegget på bildet, i In Salah i Krechba i Algerie, ble i morges cirka klokken 06:00 lokal tid truffet av eksplosiver avfyrt fra avstand. Foto: Svein Erik Furulund/Aftenposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil melder på sin hjemmeside at et gassanlegg i Krechba omkring 200 kilometer fra byen In Salah i i Algerie i morges cirka klokken 06:00 lokal tid ble truffet av eksplosiver avfyrt fra avstand.

Anlegget drives i fellesskap av Statoil, BP og Sonatrach i ørkenbyen.

Statoil har vært i kontakt med sine tre ansatte på Krechba, og melder at alle tre er uskadd og i sikkerhet. En av de tre ansatte er norsk statsborger, melder NRK.

Ifølge meldingen jobber Statoil nå med å få oversikt over situasjonen, men har så langt ingen informasjon om at noen er skadd som en følge av angrepet.

- Har kontroll Beredskapsorganisasjonen i Stavanger er mobilisert, og Joint Venture organisasjonen i Hassi Messaoud har mobilisert sin beredskapsorganisasjon.

- Vi er kjent med at det har vært et angrep. Så vidt vi vet så har sikkerhetsmyndighetene i Algerie kontroll med anlegget. Vi følger selvfølgelig situasjonen videre og har tett dialog med Statoil framover, men det er Statoil som sitter med detaljene i denne situasjonen, sier Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Nyhetsnettstedet Algerie Focus skriver at den algeriske hæren grep inn og slo tilbake angrepet. Det skal ha hindret angriperne fra å ha kommet seg inn på anlegget. Angriperne skal fortsatt være på frifot.

«Nesten-katastrofe» Stavanger aftenblad skal Statoil, BP og Sonatrachs gassanlegg i ørkenbyen In Salah ha blitt angrepet av opptil fire raketter i morgentimene fredag.

Aftenbladet viser til kilder som sier at den algeriske hæren er satt inn i en aksjon som startet med tre til fire rakettangrep fredag morgen.

Det skal nesten ha gått galt, og hendelsen omtales som en «nesten-katastrofe».

Ifølge en ikke-bekreftet melding på et nordafrikansk militært nettsted blir det ifølge Stavanger aftenblad opplyst at raketter har truffet rett ved anlegget i Algerie på ikke-sensitive områder.

Sikkerhetstiltakene rundt olje- og gassanlegg i Algerie skal ha blitt trappet opp kraftig i det siste. Ved landet snaue 1000 kilometer lange grense til Libya er det blant annet blitt utstasjonert et stort antall soldater, overvåkningsfly og kontrollposter.

Ukjent bakgrunn Det er drøyt tre år siden gassanlegget i In Amenas i Algerie, som også er et samarbeid mellom Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach. 40 ansatte ble drept i gisselaksjonen på anlegget. Blant dem var fem norske Statoil-ansatte. Det var den ytterliggående islamisten Mokthar Belmokthar, kjent som «Den enøyde» som sto bak angrepet.
Statoil ønsker ikke å si noe om hva som kan være bakgrunnen for angrepet:

- Vi har ikke mulighet for å gå inn på detaljer om dette nå. Vi jobber med å få ytterligere oversikt over situasjonen, sier kommunikasjonssjef Bård Glad Pedersen til NTB.

- Er situasjonen under kontroll eller er det fare for nye rakettavfyringer?

- Det kan vi ikke spekulere i. Som sagt jobber vi med å få ytterligere oversikt over situasjonen.

Hele Norges coronakart