OPPLEVDE MARERITTET: Generall manager for Sonatrach på In Amenas, Benadouda Lotfi, opplevde gisseldramaet på nært hold. Han kjente godt til to av nordmennene som døde. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet.
OPPLEVDE MARERITTET: Generall manager for Sonatrach på In Amenas, Benadouda Lotfi, opplevde gisseldramaet på nært hold. Han kjente godt til to av nordmennene som døde. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet. Vis mer

Statoil-ansatt nordmann: Ring meg tilbake! Ring meg tilbake!

Men Sonatrach-sjefen kunne ikke svare den Statoil-ansatte nordmannen fordi han allerede var tatt av gisseltakerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

IN AMÉNAS (Dagbladet): Klokken seks om morgenen, onsdag den 16. januar, ringte en av nordmennene via radiosambandet i den gule fabrikkbygningen som ligger nærmest seksjon 3 på In Aménas.

Generall manager for Sonatrach på In Aménas, Benadouda Lotfi, svarte på anropet.

- Han ringte meg om morgenen onsdag og fortalte om et angrep. Så sa han: Lotfi ring meg tilbake! Lotfi ring meg tilbake! Men jeg kunne ikke svare, jeg var tatt av terroristene, forteller han til Dagbladet.

Gode venner I motsetning til de fleste ansatte denne morgenen, var to av nordmennene på selve gassanlegget da angrepet inntraff, forklarer Sonatrach-sjefen.

Han er tydelig trist, nær gråten.

- De var veldig gode venner av meg og har jobbet her i mange år, sier Lotfi.

Han må stadig ta små pauser, er berørt over den grusomme dagen der venner og kolleger ble drept.

- Det er ingen tvil om gisseltakerne hadde info fra noen som jobbet fra innsiden. De visste hvem som jobbet der og hvem som bodde der. Men de hadde ingen peiling på hvordan et gassanlegg fungerer, sier han.

Flere er tilbake I dag er det omtrent 30 personer som bor på gassanlegget som vanligvis huser mellom 1000 og 1500 personer.

Statoil skrev kontrakt med anlegget 3. april 2004 og det er tre rørledninger for gass der. Et av anleggene kan allerede begynne å produsere. Kjøkkenet fungerer og vannet er tilbake etter at det var borte noen dager. 

I dag er området omringet av piggtråder, gjerde og bevæpnede sikkerhetsvakter.

- Det er viktig at vi fortsetter og tro at det går an å jobbe her i fremtiden. Jeg håper at Statoil, Sonatrach og BP fortsetter arbeidet sitt her, sier Lotfi til Dagbladet.

MER SIKKERHET: - Jeg håper vi kan jobbe her i fremtiden. Rundt oss er det jo sikkerhetsvakter overalt, sier generall manager for Sonatrach på In Amenas, Benadouda Loft. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
MER SIKKERHET: - Jeg håper vi kan jobbe her i fremtiden. Rundt oss er det jo sikkerhetsvakter overalt, sier generall manager for Sonatrach på In Amenas, Benadouda Loft. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Over 100 pressefolk, deriblant Dagbladet, fikk i dag komme inn på gassanlegget i ørkenbyen In Aménas, hvor minst 30 gisler fra åtte land ble drept for to uker siden. 

Du kan lese mer om det her .

BRUKT I KAMP: Til venstre i bildet står et av kamphelikoptrene som ble brukt mot gisseltakerne.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
BRUKT I KAMP: Til venstre i bildet står et av kamphelikoptrene som ble brukt mot gisseltakerne. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer