Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil avslører Nigeria-rot i hemmelig e-post

Betrodd Statoil-ansatt innrømmer i e-post at det forekom miljøskadelig gassbrenning på Agbami-feltet i Nigeria.

UTBREDT: I bakgrunnen ses fakling av gass på et anlegg tilhørende selskapet Agip Oil i Idu Ogba i det oljerike Niger-deltaet i Nigeria. Chinedu Ugoma, som er avbildet, frontet problematikken rundt gassfakling ved et oljetoppmøte i 2008. Nå gjør en Statoil-ansatt det klart i en e-post at det tok flere måneder før Statoil var der de skulle være når det gjaldt fakling på Agbami-feltet i Nigeria. Foto: AP/George Osodi/Scanpix
UTBREDT: I bakgrunnen ses fakling av gass på et anlegg tilhørende selskapet Agip Oil i Idu Ogba i det oljerike Niger-deltaet i Nigeria. Chinedu Ugoma, som er avbildet, frontet problematikken rundt gassfakling ved et oljetoppmøte i 2008. Nå gjør en Statoil-ansatt det klart i en e-post at det tok flere måneder før Statoil var der de skulle være når det gjaldt fakling på Agbami-feltet i Nigeria. Foto: AP/George Osodi/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I e-postkorrespondansen, som Dagbladet har, gjør en høytstående ansatt hos Statoil i Nigeria det klart at fakling av gass har foregått på Agbami-feltet, der Statoil eier 20,2 prosent. Det er Chevron-selskapet Star Deep Water Limited som er operatør på feltet.

Fakling er etterforbrenning for å bli kvitt overskudd av gass og olje, og forårsaker voldsomme utslipp av CO2. I Norge er fakling avgiftsbelagt.

I e-posten skriver den høytstående Statoil-ansatte at Agbami er «designet for «no flaring». (...) Etter oljeoppstarten 29. juli 2008 tok det inntil slutten av oktober samme år (...) før re-injeksjon av produsert gass tilbake i reservoaret kunne starte», før han gjør det klart:

Problemer «Etter den tid har vi - på grunn av mekaniske problemer med kompressorene og i brønnene - hatt problemer med fullt ut å oppfylle våre faklingsmål. Disse problemene er nå stort sett ryddet av veien, og de siste 3 - 4 månedene har vi vært innenfor vår målsetning, d.v.s. ingen fakling under normal operasjon».

E-posten er sendt på senhøsten 2009.

Med andre ord hadde Statoil vært aktive på Agbami-feltet i over ett år - utfra den betrodde Statoil-ansattes tidsangivelse med «de siste tre-fire måneder» - før den norske oljegiganten var der den skulle være når det gjaldt den svært miljøskadelige gassbrenningsmetoden.

Bekrefter Fakling av gass ble forbudt ved lov i Nigeria i 2005.

Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil bekrefter overfor Dagbladet at det forekommer fakling på Agbami-feltet, men sier dette er en annen type fakling enn den nigerianske myndigheter jager en slutt på.

- Det er riktig at det er forbud mot konstant fakling i Nigeria, men det er ikke det som gjøres på Agbami. Mulighet til fakling i forbindelse med nedstengninger og operasjonelle utfordringer er et helt nødvendig og legitimt sikkerhetssystem, og anerkjent som eneste aksepterte metode med tilstrekkelig pålitelighet for å evakuere potensielt brannfarlige og eksplosive hydrokarboner, skriver Glad Pedersen i en e-post.

Normalt Konfrontert med innrømmelsene i den interne e-posten Dagbladet har, sier Glad Pedersen på ny at oppstartsproblemer er normal prosedyre.

FORSVARER SEG: Informasjonssjef 
Bård Glad Pedersen i Statoil sier faklinga på Agbami er tillat, og henviser ellers til sin partner Chevron. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
FORSVARER SEG: Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil sier faklinga på Agbami er tillat, og henviser ellers til sin partner Chevron. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Det er vanlig med nedstengninger og operasjonelle utfordringer i oppstarten av ethvert nytt produksjonsanlegg, uavhengig av hvor i verden anlegget er. Ved Agbami var gassinjeksjonsanlegget ferdig testet noen få måneder etter at feltet kom i produksjon i august 2008, skriver han i en ny e-post.

Glad Pedersen utdyper ikke tidsperspektivet som skisseres i e-posten.

Agbami-feltet ble oppdaget i 1998, og ble da det andre, store dypvannsoljefeltet utenfor kysten av Nigeria.

KONTROVERSIELT: Gassfakling avbildet på et Total Oil-anlegg utenfor Port Harcourt i Niger-deltaet. Foto: AFP/Pius Utomi Ekpei/Scanpix
KONTROVERSIELT: Gassfakling avbildet på et Total Oil-anlegg utenfor Port Harcourt i Niger-deltaet. Foto: AFP/Pius Utomi Ekpei/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media