VINNER: PSV-en «Far Searcher» har ligget arbeidsledig, men får nå et langt oppdrag av Statoil. Foto: Statoil.
VINNER: PSV-en «Far Searcher» har ligget arbeidsledig, men får nå et langt oppdrag av Statoil. Foto: Statoil.Vis mer

Statoil bruker milliarder - sprer offshore-optimisme

Statoil punger ut 3,1 milliarder for å sikre seg supplyskip på lange kontrakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen.no): - Selv om den underliggende historien kanskje ikke er så «juicy», så er dette gode nyheter for en industri som har vært hardt rammet de seneste to årene, sier analytiker Inger Louise Molvær i skipsmeglerforetaket Westshore Shipbrokers, til Finansavisen.

Onsdag bekreftet Statoil at blant annet at både SolstadFarstad, DOF og Havila Shipping har blitt tildelt lange kontrakter for utleie av forsyningsskip (PSV) til Statoil.

Totalt ble syv skip tildelt kontrakter på mellom tre og fem år, og den samlede kontraktsverdien er på 3,1 milliarder kroner, inkludert opsjoner.

- Interessen for å være med på anbudet har vært stor, og vi er blitt tilbudt omlag 50 fartøyer fra høyt kvalifiserte redere, sier Philippe F. Mathieu, som er direktør for driftsstøtte i Statoil, til avisen.

Tegn på bedring i markedet

Statoil vil etter tildelingene ha 16 forsyningsfartøyer på langtidskontrakter med 10 forskjellige rederier. Oljeselskapet opplyser at det fortsatt vil ha behov for å benytte spotmarkedet fremover, men at dette vil variere fra dag til dag.

- På kort sikt tror vi ikke at denne tildelingen vil ha stor påvirkning på dagens spotmarked fordi ingen av båtene som er blitt tildelt kontrakt går i spotmarkedet i dag. Men vi håper og tror at dette er et tegn på bedring i markedet og at aktiviteten er i ferd med å ta seg opp, sier skipsmegler Wilhelm C. Blystad i Clarksons Platou Offshore.

Også Molvær i Westshore Shipbrokers er forsiktig positiv.

- Kontraktene medfører ingen drastisk økning i Statoils aktivitet, men varigheten, i tillegg til det er snakk om en del skip, skaper en viss optimisme, forteller Molvær, ifølge Finansavisen.

Andre økonominyheter:

Ivar samler eiendom for 55 mrd.
Bevisene som trengs for å løfte oljeprisen fra 45 dollar