Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil byr på Saga?

Statoil byr trolig på Saga. - Finansieringen skal ikke by på problemer hvis Statoil går inn for dette, sier styreformann Ole Lund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil er i ferd med å summe seg etter oppkjøpsbudet på Saga Petroleum fra Norsk Hydro mandag. I dag møtte Lund fungerende olje- og energiminister Anne Enger Lahnstein for å diskutere om et motbud fra Statoil er en farbar vei. Styret i Statoil vil ikke møte motstand fra regjeringen. Det virket klart da partene kom ut etter en time lang samtale i går.

- Vi har hatt en nyttig samtale, kunne Lahnstein bekrefte.

Ole Lund anser i dag et motbud fra Statoil som en høyst realistisk mulighet.

- Prosessen er alt satt igang. Nå må vi vurdere det rent forretningsmessige før saken blir lagt fram for styret. Hvis styret går inn for dette tror jeg ikke finansieringen vil by på noen problem, det skal i hvert fall ikke stå på det, sier han.

Ikke utenlandsk

Budet fra Hydro kom som svært overraskende på aktørene. Nå håper både Lahnstein og Lund på arbeidsro slik at alternativene kan bli grundig vurdert.

- Å legge inn et motbud på Saga er en stor og viktig sak, og skal ikke være noen hasteprosess. Det må ta den tiden det tar, sier hun.

Spekulasjonenene om at det kan komme utenlandske bud på Saga, vil hun ikke høre snakk om.

- Dette er ikke en aktuell problemstilling, fastslår hun

Statoil-styreformannen avviser derimot ikke tanken på at det kan komme bud fra utlandet.

- Men det er godt mulig at de politisk signalene som har kommet gjør at det ikke er sannsynlig, mener han.

Har råd

Finansiering av oppkjøpet kan skje i form av salg av eiendommer, lån eller frisk tilførsel av statlig kapital. Kapitaltilførsel er et alternativ som foreløpig ikke skal være aktuelt som tema.

- Jeg tror det er mulig å finansiere et motbud uten kapital fra staten, sier Lund, og antyder lån som et alternativ som blir vurdert akurat nå.

Tidspunket for budet fra Hydro fører til at Statoil må ta stilling til hva de skal gjøre før ny konsernsjef er innsatt, bekrefter Lund på pressekonferansen.

To selskap

Lahnstein fastholder at det er viktig med to store oljeselskap, men går imot tanken om å slå sammen alle tre til ett.

- Det må jeg si er en tanke som er meget fjern og som overhodet ikke er aktuelt, sier hun.