Statoil-direktører informerte om Mongstad-sprekk i 2008

Stikk i strid med hva regjeringen har sagt.

MELDTE HJEM: I notatene fra mars 2008 skriver daværende amerikansk ambassadør Benson K. Whitney at direktører i Statoil «tok avstand fra regjeringspolitikere som offentlig har fastsatt ferdigstillelse av Mongstad til 2014, og de avfeier politiske føringer og uttaler at prosjektet bare blir videreført hvis det er forretningsmessig fornuftig». Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
MELDTE HJEM: I notatene fra mars 2008 skriver daværende amerikansk ambassadør Benson K. Whitney at direktører i Statoil «tok avstand fra regjeringspolitikere som offentlig har fastsatt ferdigstillelse av Mongstad til 2014, og de avfeier politiske føringer og uttaler at prosjektet bare blir videreført hvis det er forretningsmessig fornuftig». Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil-direktører skal ha varslet amerikanske diplomater allerede i 2008 om at regjeringens månelandingsplan på Mongstad kunne sprekke, ifølge lekkede Wikileaks-dokumenter.

Regjeringen sto helt fram til i mai i år fast på at det var mulig å bli ferdig med renseanlegget i 2014. Men i dokumenter Aftenposten har fått tilgang til, skriver USAs ambassadør hjem om at den fastsatte datoen trolig vil sprekke.

I notatene fra mars 2008 skriver daværende amerikansk ambassadør Benson K. Whitney at direktører i Statoil «tok avstand fra regjeringspolitikere som offentlig har fastsatt ferdigstillelse av Mongstad til 2014, og de avfeier politiske føringer og uttaler at prosjektet bare blir videreført hvis det er forretningsmessig fornuftig».

Opposisjonen har tidligere kritisert regjeringen for å holde tilbake informasjon om tidssprekken for CO2-lagring på Mongstad ved valget i 2009. De nye dokumentene heller mer bensin på vårens glødende debatt.

Nikolai Astrup, som representerer Høyre i Stortingets energi- og miljøkomité, betegner saken som en skandale.

- Det er sannsynlig at også regjeringen har fått tilsvarende informasjon. Statoil har åpenbart formidlet et syn til USAs ambassade i 2008, mens Stortinget først ble informert våren 2010. Hvis Stortinget skal kunne fatte riktige beslutninger, må informasjonen kommuniseres til Stortinget - ikke bare til fremmede stater, sier Astrup.

(NTB)

OPPRØRT: Høyres Nikolai Astrup kaller saken en skandale. Foto: Morten Holm / Scanpix
OPPRØRT: Høyres Nikolai Astrup kaller saken en skandale. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer