Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil dømt for kartellvirksomhet

Statoil og Hydro er dømt til å betale millionbøter i Sverige, for ulovlig kartellvirksomhet. Forbrukerne er lurt for en halv milliard, mener Konkurransetilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen fem bensinselskaper, hvorav to norske, er av tingsrätten i Stockholm dømt til å betale bøter på 52 millioner kroner. Retten regner åpenbart Statoil for å være verstingen av de fem, og selskapet må betale den klart største bota, på 20 millioner kroner. Også Norsk Hydro, OKQ8, Shell og Preem er dømt til å betale millionbøter.

Ifølge det svenske konkurransetilsynet, Konkurrensverket, har kartellvirksomheten kostet svenske forbrukere en halv milliard kroner.

Statoils avokat hevder at han ser dommen som i hvert fall en halv seier, da boten ble mindre enn en tidel av hva Konkurrensverket hadde begjært, skriver Aftonbladet.

- Det er et klart tilbakeslag for Konkurrensverket, og taler vel sitt klare språk. Det er ikke en hel seier, men ganske hyggelig likevel synes jeg, sier Staoil-advokaten til TT.

Tingsrätten mener at flere av Konkurrensverkets påstander om prisjuks ikke er godt nok bevist. Retten gir også de fem selskapene dekning av saksomskostninger for til sammen 17 millioner kroner.

Konkurrensverkets mente at prisjukset var svært omfattende og at det hadde kostet forbrukerne en halv milliard kroner, da saken begynte å rulle i 1999.

- Det er svært alvorlig at bedrifter i et hemmelig kartell har blitt enige om priser og rabatter, og dermed skadet forbrukernes interesser, sa Ann-Christin Nykvist, Konkurrensverkets daværende generaldirektör, da stevningen mot de fem selskapene ble levert inn for tre år siden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media