Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil er i spill

Bondevik-regjeringen har satt Statoil i spill. Da gjelder det framtiden for hele olje-Norge. I går bestemte det nye styret som vikarminister Anne Enger Lahnstein utnevnte i statsoljeselskapet, at konsernsjef Harald Norvik skal fortsette inntil videre. På oppsigelse. Noen av styremedlemmene som Lahnstein allerede har sagt opp, slamrer oppsiktsvekkende med døra på veien ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsernsjef Tormod Hermansens avskjedsbudskap er for eksempel klart, tydelig og ligger langt fra Senterpartiets oljepolitikk. Hermansen sier at Statoil bør delvis privatiseres, og at det er for lenge å vente med debatten til oljemeldingen skal være klar om tolv måneder, slik Lahnstein ønsker. Hermansen nærmest stepdanser på statsrådens tær når han sier til Aftenposten at statsoljeselskapets styre bør ha en bred politisk forankring, og at han ikke synes at Lahnsteins nyutnevnte styre har det. I sitt uvanlig åpenhjertige utspill sier Hermansen at det bare er plass til to oljeselskaper i Norge, altså Statoil og Hydro, og muligens bør disse to slås sammen til ett selskap en gang i framtiden. Lillesøster Saga levnes ingen mulighet til å overleve.

,ø,øSvensken i det oppsagte Statoil-styret, Wallenberg-direktøren Mauritz Sahlin, sier til sin avskjed at Statoil, Hydro og Saga bør bli slått sammen til ett selskap. LO-leder Yngve Hågensen som også ble kastet av Lahnstein, mer enn antyder i et radiointervju 1. mai at heller ikke han er fremmed for tanken om delvis privatisering.

,ø,øDa konsernsjef Harald Norvik i vinter inviterte til debatt om en delvis privatisering av Statoil, kunne det se ut som om han tok en personlig sjanse. De ferske intervjuene med de avtroppende styremedlemmene gjør det klart at Norvik både tok sjansen og snakket på vegne av flere, akkurat slik det var formulert i pressemeldingen der det sto at «Statoils styre og ledelse mener at tiden er moden for en gjennomgang av Statoils eierstruktur og av statens rolle som direkte økonomisk aktør på norsk sokkel». Konsernsjefen var d'Artagnan i spissen for Statoils musketerer under valgspråket «En for alle, alle for en». Den oppsagte styreleder Kjell O. Kran sier at styret visste det levde farlig da det ikke ville kritisere konsernledelsen for overskridelsene i utbyggingen av Åsgard-feltet, slik departementet inviterte til i fjor på denne tiden. Tormod Hermansen utdyper dette og sier han tror at Statoilstyret ikke bare ble kastet på grunn av Åsgard-overskridelsene. Han mener åpenbart at det

handler om utformingen av olje-Norge i framtiden.

,ø,øDet første slaget om denne framtiden kommer til å være dragkampen om hvem som skal ta over etter Norvik til høsten. Den nye styreleder Ole Lund jobbet i går hardt med å få det til å virke naturlig at Norges største og viktigste enkeltselskap ledes av en sjef på oppsigelse. Norvik selv lovet å legge all sin energi inn i å «gjøre jobben». Det henger selvsagt ikke på greip, for å bruke en Sp-vending, dersom det er slik at Åsgard-utbyggingen under Norviks ledelse er blitt en skandale det gjelder å rydde opp i.

,ø,øMen det er mer forståelig dersom vekten legges på at selskapet trenger kontinuitet etter at hele styret fikk marsjordre, samtidig som det politiske miljøet trenger tid til å finne den personen som kan lose statsoljeselskapet gjennom en omstilling til framtidens olje-Norge. Stadig mer tyder på at styremassakren i Statoil også ble satt i verk fordi Senterpartiet og Bondevik-regjeringen har et annet syn på den framtiden enn det som var under utvikling i det forrige Statoil-styret.

,ø,øStatsministeren selv sier han er imot privatisering av kjerneområdene i Statoil, altså forvaltningen av oljen og gassen på norsk sokkel. Men det er nettopp denne debatten Harald Norvik og det forrige Statoilstyret har reist, og som Høyre og Fremskrittspartiet allerede har konkludert. Jeg tror at vikarminister Lahnstein nå har lagt øret tett inntil gassledningen for å høre etter seismiske bankesignaler fra Jens Stoltenberg på vegne av Jagland og Arbeiderpartiet.